Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the paragraph about diet in the Stone Age

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a detailed paragraph about the diet of the Stone Age people.

      Key learning points

      1. A subheading signals to the reader what the section is about.
      2. A section about one feature of the report's subject contains specific facts and information to keep the reader engaged.
      3. Writers choose varied fronted adverbials and different sentence types to ensure the text flows for the reader.
      4. A section can be composed of one paragraph.
      5. Sentences should be said aloud before writing to ensure they make sense and read back once written to check for errors.

      Keywords

      • Text flow - how a text is written to keep the reader engaged

      • Subheading - a word, phrase or sentence used to introduce part of a text

      • Compound sentence - a sentence formed of two main clauses and a co-ordinating conjunction

      • Complex sentence - a sentence formed of at least one main clause and a subordinate clause

      • Fronted adverbial - a sentence starter followed by a comma

      Common misconception

      Pupils write facts in a non-coherent order.

      Ensure pupils are following the order of the facts on their plans when writing full sentences.

      Teacher tip

      Use the accompanying Year 3 Grammar unit 'Simple, compound and adverbial complex sentences' to teach the range of sentence types appropriate at Year 3 level. Secure knowledge of different sentence types increases pupil engagement in writing.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a plan?

      Correct answer: a framework that writers create before they write a section or whole text
      lined paper
      an answer sheet

      Q2.
      Match the terms to their definitions.

      Correct Answer:clause,a group of words that contains a verb
      Correct Answer:verb,a doing, a being or a having word
      Correct Answer:fronted adverbial,a sentence starter followed by a comma

      Q3.
      A section in a non-chronological report can be introduced by a .

      Correct Answer: subheading, Subheading

      Q4.
      Complete the following sentence. Non-chronological reports contain lots of...

      jokes
      rhymes
      Correct answer: facts
      figurative language

      Q5.
      Match the fronted adverbial to its purpose.

      Correct Answer:In addition,,to build on a point from the previous sentence
      Correct Answer:However,,to introduce a contrasting idea from the previous sentence
      Correct Answer:Interestingly,,to show the writer's point of view

      Q6.
      Facts in the introduction of the non-chronological report are general. In later sections, what do the facts become?

      vague
      short
      Correct answer: specific
      more general

      6 Questions

      Q1.
      When we write, we always try to do which of these things?

      Only showcase one sentence type.
      Correct answer: Plan and say each sentence out loud before we write it.
      Write all sentences without first saying them out loud.

      Q2.
      Which of these sentences is relevant to a non-chronological report about the Stone Age?

      Correct answer: Interestingly, the Mesolithic people hunted wild animals to eat.
      Quietly, they approached the wild animals and then... they pounced!
      The Stone Age people were awesome hunters.

      Q3.
      What is the definition of a subheading?

      A subheading is the main body of the text.
      A subheading is a word, phrase or sentence used to describe a picture.
      A subheading is a word, phrase or sentence used to label a picture.
      Correct answer: A subheading is a word, phrase or sentence used to introduce part of a text.

      Q4.
      Choose a viewpoint fronted adverbial to start the following sentence. __________, the Neolithic people domesticated animals such as sheep and chickens.

      Quickly,
      Correct answer: Amazingly,
      Carefully,
      However,

      Q5.
      Match the action to the time period.

      Correct Answer:hunted wild animals ,Mesolithic
      Correct Answer:gathered berries and nuts,Mesolithic
      Correct Answer:domesticated animals,Neolithic
      Correct Answer:cultivated crops,Neolithic

      Q6.
      Which sentence could follow this sentence to give a contrasting idea? 'The Mesolithic gathered berries and nuts from trees and bushes.'

      In addition, they hunted wild animals.
      Correct answer: In contrast, the Neolithic people cultivated crops such as wheat, corn and rice.
      Also, they followed where the animals went depending on the season.

      To help you plan your 3 English lesson on: Writing the paragraph about diet in the Stone Age, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...