Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Editing the first recount paragraph of a journalistic report about the Titanic

      Lesson details

      Learning outcome

      I can edit the recount paragraph of a journalistic report.

      Key learning points

      1. The purpose of an editing lesson is to improve writing and make necessary corrections.
      2. Vocabulary, grammar and punctuation can be changed to make writing outcomes more effective in meeting text purpose.
      3. When editing, we are selective about which parts of our writing to improve.
      4. Editing does not involve re-writing the entire piece.

      Keywords

      • Editing - the process of improving writing to improve text flow and overall quality

      • Grammar - the set of rules that govern a language

      • Punctuation - a set of standardised symbols and marks used in written language to structure sentences

      • Sentence structure - the way words are arranged and organised within sentences to convey meaning

      • Vocabulary - the language choices made by the writer

      Common misconception

      Pupils may think that editing requires them to rewrite the entire piece of writing.

      Make explicit references to how to be selective with which elements of the writing to edit, for example vocabulary or sentence structure.

      Teacher tip

      Having pupils peer-edit each other's writing may lead to a more thorough editing process.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the terms to their definitions.

      Correct Answer:verb,a doing, being or having word

      a doing, being or having word

      Correct Answer:main clause,a clause that makes sense on its own

      a clause that makes sense on its own

      Correct Answer:relative subordinate clause,a clause beginning with a relative pronoun

      a clause beginning with a relative pronoun

      Correct Answer:adverbial subordinate clause,a clause beginning with a subordinating conjunction

      a clause beginning with a subordinating conjunction

      Correct Answer:clause,a group of words that contains a verb

      a group of words that contains a verb

      Q2.
      Which of these is a simple sentence?

      The ship, which set sail at midday, is sailing towards Cherbourg, France.
      Correct answer: Titanic was built by White Star Line at the Harland & Wolff Shipyard in Belfast.
      As passengers boarded the vessel, crowds gathered at the quayside.
      Crew collected passengers' luggage and they loaded it onto the ship.

      Q3.
      Which of these is a compound sentence?

      The ship, which set sail at midday, is sailing towards Cherbourg, France.
      Titanic was built by White Star Line at the Harland & Wolff Shipyard in Belfast.
      As passengers boarded the vessel, crowds gathered at the quayside.
      Correct answer: Crew collected passengers' luggage and they loaded it onto the ship.

      Q4.
      Which of these is a relative complex sentence?

      Correct answer: The ship, which set sail at midday, is sailing towards Cherbourg, France.
      Titanic was built by White Star Line at the Harland & Wolff Shipyard in Belfast.
      As passengers boarded the vessel, crowds gathered at the quayside.
      Crew collected passengers' luggage and they loaded it onto the ship.

      Q5.
      Which of these is an adverbial complex sentence?

      The ship, which set sail at midday, is sailing towards Cherbourg, France.
      Titanic was built by White Star Line at the Harland & Wolff Shipyard in Belfast.
      Correct answer: As passengers boarded the vessel, crowds gathered at the quayside.
      Crew collected passengers' luggage and they loaded it onto the ship.

      Q6.
      Match the terms to their examples.

      Correct Answer:co-ordinating conjunction,but

      but

      Correct Answer:subordinating conjunction,because

      because

      Correct Answer:relative pronoun,who

      who

      6 Questions

      Q1.
      Match the key words to their definitions.

      Correct Answer:editing,the process of improving writing to improve text flow

      the process of improving writing to improve text flow

      Correct Answer:grammar,the set of rules that govern a language

      the set of rules that govern a language

      Correct Answer:punctuation,standardised symbols and marks used in written language

      standardised symbols and marks used in written language

      Correct Answer:sentence structure,how words are arranged and organised to convey meaning

      how words are arranged and organised to convey meaning

      Correct Answer:vocabulary,the language choices made by the writer

      the language choices made by the writer

      Q2.
      Which of these is a function of a comma?

      Correct answer: to separate nouns in a list
      Correct answer: after a fronted adverbial
      to mark the end of a sentence
      Correct answer: after a subordinate clause that comes first in a complex sentence
      Correct answer: around an embedded relative clause

      Q3.
      Which of these are types of language choice that you would use in a journalistic report?

      Correct answer: fronted adverbials
      capital letters
      Correct answer: subject-specific vocabulary
      Correct answer: passive voice

      Q4.
      Which of these linguistic devices can be used to create a formal tone?

      Correct answer: formal fronted adverbials
      contracted words
      Correct answer: journalistic language
      Correct answer: subject-specific vocabulary

      Q5.
      Which of these are part of the editing process?

      Correct answer: selecting which parts of the writing to improve
      rewriting the whole piece
      only correcting mistakes
      Correct answer: making edits to punctuation, grammar and sentence structure

      Q6.
      Select the correct word to complete this sentence: As passengers __________ boarding the Titanic, crowds gathered at the quayside.

      Correct answer: were
      where
      wear

      To help you plan your 5 English lesson on: Editing the first recount paragraph of a journalistic report about the Titanic, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...