Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Adding the suffix -ed to verbs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell a word in the past tense using the suffix -ed.

      Key learning points

      1. Adding the suffix -ed turns the verb into the past tense and the -ed can sound like /id/, /d/ or /t/.
      2. When a verb has two syllables and the final syllable is stressed, double the consonant and add -ed.
      3. When a verb ends in 'e', remove the 'e' and add the suffix -ed.
      4. When a verb ends in 'y', swap it for an 'i' and add the suffix -ed.
      5. How to spell the common exception words: heard, appear and circle.

      Keywords

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a root word

      • Present tense - tells the reader the action is happening now

      • Past tense - shows that the action happened before now

      • Verb - a doing or being word

      Common misconception

      Pupils can think that all verbs ending in 'y' follow the rule remove the 'y' and add -ied.

      Look at examples that add -ed and remove the 'y' and add -ied. Focus on the sound the 'y' is making and see if it is part of a digraph.

      Teacher tip

      Ensure pupils understand and can use all vocabulary introduced in the lesson. If the pupils can't say it, then they won't be able to spell it.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Select the suffixes.

      Correct answer: -ing
      in-
      un-
      Correct answer: -ful
      Correct answer: -ly

      Q2.
      Select all the words containing the suffix -ed.

      Correct answer: stayed
      heard
      Correct answer: hopped
      tables
      Correct answer: cried

      Q3.
      Match the words ending with the suffix -ed to their root words.

      Correct Answer:hop,hopped

      hopped

      Correct Answer:try,tried

      tried

      Correct Answer:bake,baked

      baked

      Correct Answer:enjoy,enjoyed

      enjoyed

      Q4.
      Which sentences are in the past tense?

      Correct answer: We went camping.
      I like fish and chips.
      Correct answer: They played hockey together.
      I do not eat meat.
      Correct answer: I waved at my dad.

      Q5.
      Match the present tense verbs with their past tense verbs.

      Correct Answer:play,played

      played

      Correct Answer:care,cared

      cared

      Correct Answer:go,went

      went

      Correct Answer:stop,stopped

      stopped

      Q6.
      Where is a suffix found in a word?

      at the start
      in the middle
      Correct answer: at the end
      nowhere

      6 Questions

      Q1.
      What rule is being used when the word 'slip' becomes 'slipped' when adding the suffix -ed?

      Just add -ed.
      Remove the ‘y’ and add -ied.
      Remove the ‘e’ and add -ed.
      Correct answer: Double the consonant and add -ed.

      Q2.
      What rule is being used when the word 'try' becomes 'tried' when adding the suffix -ed?

      Just add -ed.
      Correct answer: Remove the ‘y’ and add -ied.
      Remove the ‘e’ and add -ed.
      Double the consonant and add -ed.

      Q3.
      What rule is being used when the word 'smile' becomes 'smiled' when adding the suffix -ed?

      Just add -ed.
      Remove the ‘y’ and add -ied.
      Correct answer: Remove the ‘e’ and add -ed.
      Double the consonant and add -ed.

      Q4.
      Match the verbs to the rule they use when the suffix -ed is added.

      Correct Answer:enjoy - enjoyed,Just add -ed.

      Just add -ed.

      Correct Answer:cry - cried,Remove the ‘y’ and add -ied.

      Remove the ‘y’ and add -ied.

      Correct Answer:use - used,Remove the ‘e’ and add -ed.

      Remove the ‘e’ and add -ed.

      Correct Answer:clap - clapped,Double the consonant and add -ed.

      Double the consonant and add -ed.

      Q5.
      Tick the sentences where the words in bold are spelt correctly.

      Stars apear in the sky at night.
      Correct answer: Stars appear in the sky at night.
      Correct answer: This morning, I heard a dog barking.
      This morning, I herd a dog barking.

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in this sentence: Draw a surcal shape for the head.

      Correct Answer: circle

      To help you plan your 4 English lesson on: Adding the suffix -ed to verbs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...