Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Adding the suffix -en to words

      Lesson details

      Learning outcome

      I can turn adjectives and nouns into verbs using the suffix -en.

      Key learning points

      1. The suffix -en often turns adjectives and nouns into verbs.
      2. When the root word ends in a consonant, we often just add the suffix.
      3. When the root word ends in a vowel, we remove the final vowel and add the suffix.
      4. When the root word ends in a consonant with a short vowel, we double the consonant and add the suffix.
      5. How to spell the curriculum words: consider, interest and history.

      Keywords

      • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a word to change its meaning

      • Adjective - describes a noun

      • Noun - a naming word for people, places or things

      • Verb - a doing, being or having word

      Common misconception

      Children may spell words with the suffix -en as they sound with 'in' or 'n'.

      Explicitly draw comparisons to how words encountered are spelt and how they sound, particularly when there are differences.

      Teacher tip

      Show the children that understanding the function of the suffix -en (like -ate) will help them to predict the meaning of unfamiliar words, such as gladden or cheapen, by using the phrase 'to make' or 'to become'.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What rule is being used when the word 'active' becomes 'activate' when adding the suffix -ate?

      Just add the suffix.
      Correct answer: Remove the final vowel, then add the suffix.
      Double the consonant, then add the suffix.

      Q2.
      What rule is being used when the word 'origin' becomes 'originate' when adding the suffix -ate?

      Correct answer: Just add the suffix.
      Remove the final vowel, then add the suffix.
      Double the consonant, then add the suffix.

      Q3.
      What word class is the word 'active' in this sentence? 'The active child runs.'

      verb
      noun
      Correct answer: adjective
      adverb

      Q4.
      Match the verbs to the rule they have used when the suffix -ate has been added.

      Correct Answer:formulate,Remove the final vowel, then add the suffix.

      Remove the final vowel, then add the suffix.

      Correct Answer:medicate,Just add the suffix.

      Just add the suffix.

      Correct Answer:locate,No obvious root word.

      No obvious root word.

      Q5.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the sentence. This necklace is my prized poseshun.

      posesion
      possesion
      posession
      Correct answer: possession

      Q6.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the sentence. The teacher wants to help edukayt her pupils.

      edukate
      educait
      Correct answer: educate

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct word class.

      Correct Answer:flat,adjective

      adjective

      Correct Answer:lengthen,verb

      verb

      Correct Answer:length,noun

      noun

      Q2.
      Match the verbs to the rule they have used when the suffix -en has been added.

      Correct Answer:loosen,Remove the final vowel, then add the suffix.

      Remove the final vowel, then add the suffix.

      Correct Answer:brighten,Just add the suffix.

      Just add the suffix.

      Correct Answer:gladden,Double the consonant, then add the suffix.

      Double the consonant, then add the suffix.

      Correct Answer:happen,No obvious root word.

      No obvious root word.

      Q3.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the sentence. The cook began to flatin the dough with a rolling pin.

      flaten
      Correct answer: flatten
      flatin
      flattin

      Q4.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the sentence. I have no intrest in playing hockey.

      inturest
      Correct answer: interest
      intirest

      Q5.
      Correct the spelling of the word in bold in the sentence. Please lissin to me.

      Correct Answer: listen

      Q6.
      Correct spelling of the word in bold in the sentence. My favourite subject is histree.

      Correct Answer: history

      To help you plan your 4 English lesson on: Adding the suffix -en to words, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...