Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using and applying all the rules for the suffix -ous

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell a range of words using the suffix -ous.

      Key learning points

      1. There are four spelling rules when adding -ous to a root word.
      2. Some words ending in -ous do not have a root word we recognise.
      3. When you hear the ‘ee’ sound before -ous, the most likely spelling is an ‘i’, but it is sometimes an ‘e’.
      4. How to spell the curriculum words: guard, exercise and decide.

      Keywords

      • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a root word

      • Pronunciation - the way in which a word is spoken

      • Adjective - describes a noun

      Common misconception

      Pupils may not know or understand the meaning of many words encountered in the lesson.

      Put all unfamiliar vocabulary into simple sentences to expose children to the meaning. Make links to root words where possible.

      Teacher tip

      You can set the words for children to practise independently based on your knowledge or allow them to select themselves. Help them to identify independent practice strategies which are efficient and effective.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match these words to their root words.

      Correct Answer:courageous,courage

      courage

      Correct Answer:fabulous,no obvious root word

      no obvious root word

      Correct Answer:envious,envy

      envy

      Q2.
      Match the words to the rules that apply when the suffix -ous is added.

      Correct Answer:hazard - hazardous,Just add -ous.

      Just add -ous.

      Correct Answer:continue - continuous,Remove the ‘e’, add -ous.

      Remove the ‘e’, add -ous.

      Correct Answer:fury - furious,Remove the ‘y’, add -ious.

      Remove the ‘y’, add -ious.

      Correct Answer:glamour - glamorous,Change ‘our’ to ‘or’, add -ous.

      Change ‘our’ to ‘or’, add -ous.

      Q3.
      Choose the correct spelling for the word in bold in the following sentence: 'I felt furyus that day and I didn't like it.'

      furyus
      furyous
      Correct answer: furious
      fureous

      Q4.
      Choose the correct spelling for the word in bold in the following sentence: 'She is a curyus child.'

      curyus
      curyous
      cureous
      Correct answer: curious

      Q5.
      Choose the correct spelling for the word in bold in the following sentence: 'I dug up erth from the ground.'

      erth
      aerth
      Correct answer: earth
      earf

      Q6.
      Choose the correct spelling for the word in bold in the following sentence: 'Which groop of children did you play with?'

      groop
      gruop
      Correct answer: group
      groope

      6 Questions

      Q1.
      Match these words to their root words.

      Correct Answer:glamorous,glamour

      glamour

      Correct Answer:furious,fury

      fury

      Correct Answer:generous,no obvious word root

      no obvious word root

      Q2.
      Choose the correct spelling for the word in bold in the following sentence: 'It was obvyus who broke the pencil.'

      obveous
      Correct answer: obvious
      obvyous
      obvius
      obveus

      Q3.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: 'This blanket is very luxuryus.'

      Correct Answer: luxurious

      Q4.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: 'I felt nurvus before the test.'

      Correct Answer: nervous

      Q5.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: 'The gard marched in front of the palace.'

      Correct Answer: guard

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: 'It is important to exsersize regularly.'

      Correct Answer: exercise

      To help you plan your 4 English lesson on: Using and applying all the rules for the suffix -ous, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...