Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Practise and apply turning nouns from singular to plural using the suffix "-es"

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a range of strategies to practise turning words from singular to plural.

      Key learning points

      1. -es is a suffix that can turn a singular noun into a plural.
      2. Using the strategy 'pyramid letters' is a useful practice strategy.
      3. How to spell the curriculum word: learn.

      Keywords

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a word to change its meaning

      • Plural - more than one

      • Singular - only one

      • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

      • Noun - a naming word for a person, place or thing

      Common misconception

      Pupils might use 's after words ending in 'ch', 'sh', 'ss' or 'x'.

      Remind pupils that apostrophes are used for contraction or possession and to make these nouns plural we need to add the correct suffix.

      Teacher tip

      Use images alongside the sentence writing activity to support pupils in visualising and remembering the dictated sentence.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the singular and plural forms of these nouns.

      Correct Answer:church,churches

      churches

      Correct Answer:wish,wishes

      wishes

      Correct Answer:glass,glasses

      glasses

      Correct Answer:box,boxes

      boxes

      Q2.
      Identify the plural nouns.

      bus
      Correct answer: dresses
      Correct answer: babies
      digs
      Correct answer: stars

      Q3.
      Choose the correct spelling of the word in bold in this sentence: We took some matchiz to light the fire.

      matchies
      matchis
      Correct answer: matches
      matchs

      Q4.
      Choose the correct spelling of the word in bold in this sentence: I was given two new dresses for my birthday.

      dressis
      Correct answer: dresses
      dresess
      dressiz

      Q5.
      Choose the correct spelling of the word in bold in this sentence: I made a promiss to my friend.

      Correct answer: promise
      promis
      promiz
      promisse

      Q6.
      Match the nouns to the rule they use when the suffix is added to make them plural.

      Correct Answer:family - families,Remove the 'y' and add -ies.

      Remove the 'y' and add -ies.

      Correct Answer:bench - benches,Just add -es.

      Just add -es.

      Correct Answer:cloud - clouds,Just add -s.

      Just add -s.

      Correct Answer:key - keys,Keep the 'y' and add -s.

      Keep the 'y' and add -s.

      6 Questions

      Q1.
      Choose the correct spelling of the word in bold in this sentence: We need some new brushs to paint with.

      brushis
      brushies
      brush's
      Correct answer: brushes

      Q2.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: The foxis come out in the dark.

      foxs
      Correct answer: foxes
      foxiz
      foxies

      Q3.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: We cleared up the litter on the beachs.

      beach's
      beachis
      Correct answer: beaches
      beachess

      Q4.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: Please collect the glases from the kitchen.

      Correct answer: glasses
      glassis
      glassies
      glass's

      Q5.
      When using the –es suffix, what are the two key spelling rules?

      if the root word ends in a vowel digraph including a ‘y’, just add ‘s’
      Correct answer: remove the ‘y’ and add –ies
      if the root word ends in a consonant, double the letter and add –s
      Correct answer: if the root word ends in ‘ch', 'sh', 'ss' or 'x', just add –es

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in this sentence: I love to lern historical facts.

      Correct Answer: learn

      To help you plan your 3 English lesson on: Practise and apply turning nouns from singular to plural using the suffix "-es", download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...