Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Changing nouns from singular to plural using the suffix "-es"

      Lesson details

      Learning outcome

      I can turn nouns from singular to plural when I add the suffix -es to words ending in 'sh', 'ch', 'ss' and 'x'.

      Key learning points

      1. For words ending in "sh", add the suffix "-es" to turn them into a plural.
      2. For words ending in "ch", add the suffix "-es" to turn them into a plural.
      3. For words ending in "ss", add the suffix "-es" to turn them into a plural.
      4. For words ending in "x", add the suffix "-es" to turn them into a plural.
      5. How to spell the curriculum word: promise.

      Keywords

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a word to change its meaning

      • Plural - more than one

      • Singular - only one

      • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

      • Noun - a naming word for a person, place or thing

      Common misconception

      Pupils may think the ending is spelt how it sounds: 'iz'.

      Show pupils that the ending is spelt with the suffix -es, even though it can sound different.

      Teacher tip

      Say the nouns in sentences to help pupils hear what sounds correct. If the children don't know the correct word for a plural, they will not be able to spell it.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Identify the nouns.

      run
      have
      Correct answer: book
      Correct answer: library
      smile

      Q2.
      Select the plural common nouns.

      carry
      Correct answer: flowers
      school
      Correct answer: buses
      claps

      Q3.
      When do we remove the 'y' and add '-ies' when using the suffix '-es'?

      Correct answer: when the root word ends in 'y' after a consonant
      when the root words ends in 'e'
      when the root word ends in two consonant letters
      when the root word ends in a digraph including a 'y'

      Q4.
      Choose the correct spelling of the word in bold in this sentence: At the weekend, the little boy went to two partees.

      partyies
      partyes
      partys
      Correct answer: parties

      Q5.
      Choose the correct spelling of the word in bold in this sentence: Pass me the kees.

      keyes
      keyz
      Correct answer: keys
      keyies

      Q6.
      Choose the correct spelling of the word in bold in this sentence: Izzy loves eating berrees.

      berrys
      beries
      Correct answer: berries
      berreys

      6 Questions

      Q1.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: I will grant you three wishies.

      wishs
      Correct answer: wishes
      wisheis
      wishis

      Q2.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: The beachs were crowded with people.

      beachs
      beechies
      Correct answer: beaches
      beechis

      Q3.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: I can't find my glassis.

      glass's
      glases
      Correct answer: glasses
      glasis

      Q4.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: I could hear foxs last night.

      foxis
      foxies
      fokses
      Correct answer: foxes

      Q5.
      Match the nouns to the rule that applies when a suffix is added to make them plural.

      Correct Answer:tray - trays,Keep the 'y' and add '-s'.

      Keep the 'y' and add '-s'.

      Correct Answer:family - families,Remove the 'y' and add '-ies'.

      Remove the 'y' and add '-ies'.

      Correct Answer:lunch - lunches,If the word ends in ‘sh’, ‘ch’, ‘ss’ or ‘x’, add '-es'.

      If the word ends in ‘sh’, ‘ch’, ‘ss’ or ‘x’, add '-es'.

      Correct Answer:star - stars,Just add '-s'.

      Just add '-s'.

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in this sentence: She kept her promiss.

      Correct Answer: promise, Promise

      To help you plan your 3 English lesson on: Changing nouns from singular to plural using the suffix "-es", download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...