Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Comparing the victims in ‘The Speckled Band’ and ‘The Boscombe Valley Mystery’

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compare the victims of ‘The Speckled Band’ and ‘The Boscombe Valley Mystery’.

      Key learning points

      1. Julia Stoner and Charles McCarthy are presented as very different victims.
      2. Stoner is presented more sympathetically than McCarthy.
      3. Contrasting connectives are important for comparative responses.
      4. Comparisons should always be justified by quotes and analysis.
      5. You should include a summary at the end of a comparative response.

      Keywords

      • Compare - To compare is to estimate the similarities or differences between two things

      • Victim - A victim is a person harmed, injured or killed as a result of a crime.

      • Sympathetic - A sympathetic character is one that you feel pity or sorrow for.

      • Comparative connective - A comparative connective (e.g. however, but, similarly) expresses similarity or difference between two ideas.

      Common misconception

      All victim profiles are similar.

      Conan Doyle manipulates his presentation of victims depending on how he wants the reader to view them.

      Teacher tip

      Ask pupils to think about victims in other stories they know. Is their story always straightforward?

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who is the murder victim of 'The Boscombe Valley Mystery'?

      James McCarthy
      John Turner
      Correct answer: Charles McCarthy

      Q2.
      Who is the perpetrator in 'The Boscombe Valley Mystery'?

      James McCarthy
      Correct answer: John Turner
      Alice Turner

      Q3.
      Who is wrongfully convicted in 'The Boscombe Valley Mystery'?

      Correct answer: James McCarthy
      Alice Turner
      Patience Moran

      Q4.
      Who is the murder victim in 'The Speckled Band'?

      Dr. Roylott
      Percy Armitage
      Correct answer: Julia Stoner
      Helen Stoner

      Q5.
      How was Charles McCarthy murdered in 'The Boscombe Valley Mystery'?

      with a gun shot
      Correct answer: being hit on the head with a rock
      being bitten by a poisonous snake

      Q6.
      How are the lines between victim and villain blurred in 'The Boscombe Valley Mystery'?

      Correct answer: Charles McCarthy is the murder victim but has been a threatening presence too.
      Charles McCarthy is the murder victim but also killed Turner's daughter.
      Charles McCarthy is the murder victim and has suffered all his life.

      6 Questions

      Q1.
      Who are the murder victims of 'The Speckled Band' and 'The Boscombe Valley Mystery', respectively?

      Correct answer: Julia Stoner, Charles McCarthy
      Dr. Roylott, John Turner
      Julia Stoner, James McCarthy

      Q2.
      What does sympathetic mean?

      Correct answer: to feel pity towards someone
      to feel excitement towards someone
      to feel hatred towards someone

      Q3.
      Julia Stoner from 'The Speckled Band' and Charles McCarthy from 'The Boscombe Valley Mystery' are both victims. Which victim is presented more sympathetically?

      Charles McCarthy
      Correct answer: Julia Stoner
      Dr. Watson

      Q4.
      Which of the below is a comparative connective?

      and
      Correct answer: however
      additionally

      Q5.
      ''Writhed, shrieked'' -what do these verbs suggest about Julia Stoner from 'The Speckled Band'?

      she was powerful upon death
      Correct answer: she was helpless upon death
      she was calm upon death

      Q6.
      Read this quote from 'The Boscombe Valley Mystery': '‘...for my father was a man of a very violent temper.’' ​What does this quote suggest about Charles McCarthy?

      Correct answer: McCarthy was not a completely innocent victim.
      McCarthy was likeable.
      McCarthy was a good father.

      To help you plan your 7 English lesson on: Comparing the victims in ‘The Speckled Band’ and ‘The Boscombe Valley Mystery’, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...