Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Solving 'The Boscombe Valley Mystery'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can comprehend the events and ending of 'The Boscombe Valley Mystery'.

      Key learning points

      1. Sherlock Holmes reveals James McCarthy’s innocence.
      2. John Turner is the perpetrator in the death of Charles McCarthy.
      3. Charles McCarthy is revealed to have manipulated and threatened John Turner his whole life.
      4. John Turner kills Charles McCarthy because he did not want James McCarthy to marry his daughter.

      Keywords

      • Coroner - A coroner is someone who holds investigations into sudden or suspicious deaths.

      • Deserts - If you get your deserts, you get what you deserve.

      • Filial - A filial duty refers to the respect that a son or daughter is expected to give their parent.

      • Benefactor - A benefactor is someone who gives money to another person.

      Common misconception

      Students may be confused about Turner's fate at the end of the story.

      Explain that no two Sherlock Holmes mysteries are the same. Two perpetrators can face different fates.

      Teacher tip

      Ask students an exit ticket question about how this ending differs from 'The Speckled Band'.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who was murdered in 'The Boscombe Valley Mystery'?

      James McCarthy
      Correct answer: Charles McCarthy
      John Turner
      Patience Moran

      Q2.
      Who was arrested for the murder of Charles McCarthy in 'The Boscombe Valley Mystery'?

      Patience Moran
      John Turner
      Correct answer: James McCarthy

      Q3.
      In 'The Boscombe Valley Mystery', what peculiar thing did Charles say upon his death?

      Correct answer: 'rat'
      'mouse'
      'Turner'

      Q4.
      What is believed to have injured McCarthy's head in 'The Boscombe Valley Mystery'?

      three bullets
      relentless punches
      Correct answer: a blunt, heavy object

      Q5.
      In 'The Boscombe Valley Mystery', what is consistent with James McCarthy's narrative?

      Correct answer: James McCarthy was not following his father.
      James McCarthy was following his father.
      James McCarthy was chasing his father.

      Q6.
      What is Holmes' inkling about James McCarthy in 'The Boscombe Valley Mystery'?

      he is guilty
      Correct answer: he is innocent
      he is foolish

      6 Questions

      Q1.
      In 'The Boscombe Valley Mystery', what object did the murderer leave behind at the crime scene at Boscombe Pool?

      Correct answer: used cigar
      glove
      shoe

      Q2.
      What was the murder weapon in 'The Boscombe Valley Mystery'?

      Correct answer: a rock
      a gun
      a poker stick

      Q3.
      Who murdered Charles McCarthy in 'The Boscombe Valley Mystery'?

      James McCarthy
      Alice Turner
      Correct answer: John Turner

      Q4.
      In 'The Boscombe Valley Mystery', which word describes Charles McCarthy's treatment of Turner whilst alive, according to Turner's narrative?

      loving
      Correct answer: manipulative
      friendly

      Q5.
      What was Turner's motive in the murder of Charles McCarthy in 'The Boscombe Valley Mystery'?

      He resented Charles for taking his property and money.
      Correct answer: He did not want his daughter, Alice, to marry Charles McCarthy's son.
      Charles had hurt his brother back in Australia.

      Q6.
      What was Turner's fate at the end of 'The Boscombe Valley Mystery'?

      Correct answer: Holmes kept his secret and Turner passed away 7 months later.
      Holmes told the court of Turner's crime and Turner was sent to jail.
      Turner ran away and no one knows of his fate.

      To help you plan your 7 English lesson on: Solving 'The Boscombe Valley Mystery', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...