Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Evaluating and practising discussion skills

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a success criteria to have an effective discussion and use it to provide specific feedback.

      Key learning points

      1. A specific success criteria enables you to evaluate how effective a discussion is.
      2. When giving feedback, it is important to be specific and refer to the success criteria.
      3. Taking a few moments to mind map the discussion question or topic can help you to make relevant and developed comments.

      Keywords

      • Evaluate - to examine something closely and make a judgement about its effectiveness

      • Criteria - the rules or guidelines used to judge or decide something

      • Specific - clearly defined, precise or exact

      • Relevant - closely connected or directly related to what is being discussed

      Common misconception

      Evaluating is about simply identifying whether something is good or bad.

      The best evaluation will involve looking closely at something, thinking about its strengths and weaknesses, and explaining why it works well or not. It’s about making a thoughtful judgement based on evidence, not just a simple 'good' or 'bad' label.

      Teacher tip

      You can adapt the discussion topics in Task B to suit the interests or curriuclum focus of your pupils.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these are key spoken language skills needed for a productive discussion?

      Correct answer: brain thinking
      Correct answer: ears listening
      Correct answer: eyes looking
      talking over others
      Correct answer: speaking clearly

      Q2.
      Which of these describe good ways to demonstrate active listening?

      Correct answer: tracking the speaker
      slouching in your chair
      Correct answer: maintaining an upright posture
      Correct answer: keeping your lips closed
      interrupting the speaker

      Q3.
      Which of these words is an antonym for the word 'respectful'?

      polite
      Correct answer: discourteous
      considerate
      courteous

      Q4.
      Which word means 'to examine something closely and make a judgement about its effectiveness'?

      Correct answer: to evaluate
      to describe
      to analyse
      to summarise

      Q5.
      Match the type of evidence that can be used to develop discussions to the correct description.

      Correct Answer:textual,information or quotes from a text used to support a claim or argument
      Correct Answer:anecdotal,based on personal stories or experiences rather than on facts
      Correct Answer:intelligent speculation,based on guesses or ideas rather than solid evidence or facts

      Q6.
      Which definition best describes the word 'tentative'?

      confident and final
      strong and assertive
      fully planned and definite
      Correct answer: uncertain and subject to change

      6 Questions

      Q1.
      What should you consider doing before starting a discussion?

      Correct answer: mind-mapping your ideas
      researching everything about the topic
      writing a long essay

      Q2.
      Which of the following is not a key skill needed for effective discussions?

      using evidence to support ideas
      Correct answer: speaking loudly at all times
      taking turns
      active listening

      Q3.
      Which definition best describes the word 'evaluate'?

      to guess something
      Correct answer: to examine closely and make a judgement about effectiveness
      to ignore details
      to summarise quickly

      Q4.
      What is the purpose of using positive body language during discussions?

      to avoid speaking
      to make yourself seem more important
      to distract others
      Correct answer: to show engagement and create a supportive environment

      Q5.
      What does WWW stand for when self-assessing a discussion?

      what will work
      what went wrong
      Correct answer: what went well
      where we will

      Q6.
      Which word beginning with 's' can be described as meaning 'clearly defined, precise or exact'?

      Correct Answer: specific

      To help you plan your 7 English lesson on: Evaluating and practising discussion skills, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...