Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Comparing unconventional relationships in the 'Love and Relationships' anthology

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify similarities and differences between 'Singh Song', 'The Farmer's Bride' and 'Porphyria's Lover'

      Key learning points

      1. Mew and Browning describe dysfunctional relationships whilst Nagra describes an unconventional yet loving relationship.
      2. Both Nagra and Browning describe female characters who are sexually liberated and defy societal expectations.
      3. Mew and Browning depict dramatic monologues where speakers have dangerously misogynistic mindsets.
      4. Mew and Browning both use natural imagery to represent the speaker's emotions.
      5. Nagra is the only poet who describes a genuinely romantic relationship.

      Keywords

      • Dysfunctional - not operating properly or normally

      • Defy - to openly resist or challenge

      • Unconventional - not conforming to usual standards

      • Thesis - a central argument or statement put forward in writing

      Common misconception

      All of these poems present relationships which are dysfunctional in some way.

      Although 'Porphyria's Lover' and 'The Farmer's Bride' appear to show abusive, controlling relationships, the relationship in 'Singh Song!' is presented as a much more conventionally loving one.

      Teacher tip

      All of these poems are dramatic monologues - a good way in to study them could be by comparing the different narrators in each poem and drawing out similarities and differences between them.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA 'Love and Relationships' poetry anthology.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual violence

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the below are reasonable synonyms of 'unconventional'?

      Correct answer: unusual
      similar
      Correct answer: unorthodox
      common
      Correct answer: controversial

      Q2.
      The poem 'Singh Song!' is written by Daljit ...

      Correct Answer: Nagra

      Q3.
      Which of the below are major themes in the poem 'Porphyria's Lover'?

      Correct answer: madness
      Correct answer: power and control
      Correct answer: love and obsession
      identity
      loneliness

      Q4.
      The poem 'The Farmer's Bride' is written from the perspective of ...

      Correct answer: the farmer.
      the bride.
      both the farmer and the bride.
      neither. It is written in third person limited.

      Q5.
      'Singh Song!', 'The Farmer's Bride' and 'Porphyria's Lover' are all examples of ...

      ballads.
      Correct answer: dramatic monologues.
      epics.
      sonnets.
      haikus.

      Q6.
      Which of the following poems from the AQA Love and Relationships anthology portrays a genuinely romantic relationship?

      Correct answer: 'Singh Song!'
      'Porphyria's Lover'
      'The Farmer's Bride'

      6 Questions

      Q1.
      Both 'The Farmer's Bride' and 'Porphyria's Lover' explore __________ relationships.

      Correct answer: dysfunctional
      conventional
      loving
      harmonious

      Q2.
      Which poet from the list below is unique in showing a genuinely romantic relationship in their poem?

      Robert Browning
      Charlotte Mew
      Correct answer: Daljit Nagra

      Q3.
      Which of the following best describes a thesis statement in a comparative response?

      a summary of the entire poem
      a detailed description of the poem's setting
      Correct answer: a central argument or statement that outlines the overall argument
      a list of the main characters in the poems

      Q4.
      What similarity do both Nagra and Browning highlight in their poems about female characters?

      They depict female characters as submissive.
      Correct answer: They portray female characters who are sexually liberated and defy expectations.
      They show female characters in loving and harmonious relationships.
      They describe female characters who are indifferent to their partners.

      Q5.
      Which statement best summarises the difference in how Browning and Mew depict abusive relationships in their poems?

      Browning depicts emotional distance, while Mew depicts psychotic obsession.
      Browning depicts a romantic relationship, while Mew depicts a controlling one.
      Correct answer: Browning depicts psychotic obsession, while Mew depicts emotional distance.
      Both depict loving relationships.

      Q6.
      Why is natural imagery used throughout the poem 'The Farmer's Bride'?

      Correct answer: to portray the hunter/prey aspect of their relationship
      to depict the love that is present between the farmer and his bride
      to show the narrator's emotional state at the start of the poem
      to show how loving this early stage of their relationship is

      To help you plan your 11 English lesson on: Comparing unconventional relationships in the 'Love and Relationships' anthology, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...