Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Comparing Romantic poets' attitudes to nature

      Lesson details

      Learning outcome

      I can draw interesting comparisons between two Romantic poems.

      Key learning points

      1. The poems that you choose to compare should both be linked to the focus and nuances of the question you are asked.
      2. Focus your introduction and topic sentences on connections and contrasts between ideas, not devices.
      3. Reference poetic devices and draw attention to them, not simply the literary.
      4. You can use poetic devices and ideas about form and structure to help support your topic sentences.

      Keywords

      • Transcendental - being beyond ordinary human experience, thought or belief

      • Omnipotence - having unlimited or very great power

      • Existential - relating to human existence or being alive

      Common misconception

      All Romantic poems from the anthology are equally comparable.

      Some Romantic poems are more suitable for comparison, depending on which question you are asked.

      Teacher tip

      Explore which question may encourage a comparison between 'London' and 'Extract from The Prelude'.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA Power and Conflict Anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the quote to the correct poem.

      Correct Answer:'Ozymandias',''Look on my works, ye Mighty and Despair''
      Correct Answer:'London',''Chartered street...chartered Thames''
      Correct Answer:'Extract from The Prelude',''Mighty forms that do not live like living men''

      Q2.
      Which movement do Shelley, Blake and Wordsworth belong to?

      Correct answer: Romantic
      Post-modern
      Renaissance

      Q3.
      Match the poem to the correct form.

      Correct Answer:'Ozymandias',Sonnet
      Correct Answer:'London',Dramatic monologue
      Correct Answer:'Extract from the Prelude',Epic poem

      Q4.
      How does each Romantic poem depict human power?

      Correct Answer:'Ozymandias',tyrannical leader
      Correct Answer:'London',oppressive institutions
      Correct Answer:'Extract from the Prelude',childish arrogance

      Q5.
      What do 'Ozymandias', 'London' and 'Extract from the Prelude' have in common?

      they all seem to worship nature
      Correct answer: they all seem to criticise or mock human power or control
      they all seem to celebrate the individual

      Q6.
      Match the beginning of each sentence to the appropriate end to create comparative statements.

      Correct Answer:Both 'Ozymandias',and 'London' explore oppressive institutional power.
      Correct Answer:Both 'Extract from the Prelude' ,and 'Ozymandias' explore the dominance of nature over mankind.
      Correct Answer:Both 'Extract from the Prelude' and,'Ozymandias' explore human pride.

      6 Questions

      Q1.
      When choosing which two poems to compare, what is the most important thing you should you consider?

      which era they were written in
      Correct answer: the focus and nuances of the question
      if the poet's had similar beliefs

      Q2.
      Which Romantic poems focus on the power of nature over mankind?

      'Ozymandias' and 'London'
      'London' and 'Extract from The Prelude'
      Correct answer: 'Ozymandias' and 'Extract from The Prelude'

      Q3.
      Which Romantic poems focus on oppressive institutions?

      Correct answer: 'Ozymandias' and 'London'
      'Ozymandias' and 'Extract from The Prelude'
      'London' and 'Extract from The Prelude'

      Q4.
      Which quote from 'Ozymandias' below can be linked with "to reach a chosen point. With an unswerving line..." taken from 'Extract from The Prelude' ?

      ''colossal wreck''
      Correct answer: ''Look on my works, ye Mighty, and despair''
      ''boundless and bare the lone and level sands stretch far away''

      Q5.
      'Ozymandias' explores the __________ quality of nature's power, whereas 'Extract from The Prelude' focuses on __________ quality of nature.

      transcendental, everlasting
      Correct answer: everlasting, transcendental
      ephemeral, transcendental
      transcendental, ephemeral

      Q6.
      Which structural element of 'Extract from The Prelude' can you use to support the idea that man is overwhelmed with the transcendental quality of nature?

      iambic pentameter gives the poem a consistent pace
      Correct answer: enjambment shows man getting breathless trying to articulate nature's brilliance
      chronological order shows his journey

      To help you plan your 10 English lesson on: Comparing Romantic poets' attitudes to nature, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...