Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Power and Conflict poetry: developing comparative essay writing skills

      Lesson details

      Learning outcome

      I can develop my comparative essay writing skills whilst writing about poems from the Power and Conflict anthology.

      Key learning points

      1. Topic sentences must be comparative when comparing texts.
      2. Comparisons should be made between ideas, intentions, themes, and messages.
      3. Correlative and comparative conjunctions are a good way to signpost your comparative writing.
      4. Within paragraphs, evidence can move back and forth between the two poems and be linked with connectives.
      5. Drawing a direct comparison of quotations should take place at least once across the essay.

      Keywords

      • Discourse marker - a word or phrase whose job is to organise writing or spoken language into segments

      • Imperative - give an authoritative command

      • Superlative - highest attainable level of something

      Common misconception

      A comparative response just needs to reference two poems.

      A comparative response must explicitly compare two poems on big ideas. It is important to use discourse markers to signpost comparisons.

      Teacher tip

      The poems compared in this lesson can be replaced with other poems according to your class' needs.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA Power and Conflict Anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does it mean to compare?

      explore similarities between two or more things
      explore differences between two or more things
      Correct answer: explore similarities and differences between two or more things

      Q2.
      How many poems from the Power and Conflict anthology will you be expected to compare at a time?

      one
      Correct answer: two
      three

      Q3.
      The ''lone and level'' sands of 'Ozymandias' are comparable to the __________ of 'Extract from The Prelude'.

      ''elfin pinnace''
      ''solitude and desertion''
      Correct answer: ''huge peak, black and huge''

      Q4.
      How do Shelley and Wordsworth use nature imagery in 'Ozymandias' and 'Extract from the Prelude'?

      both show nature's ability to destroy
      Correct answer: both show the awe of the natural world
      both show mankind's weakness

      Q5.
      Match the technique to the appropriate quote.

      Correct Answer:''huge peak, black and huge'',repetition of monosyllabic words
      Correct Answer:''cold command'',guttural alliteration
      Correct Answer:''Look on my works'',imperative
      Correct Answer:''the horizon's utmost boundary'',superlative
      Correct Answer:''runs in blood down palace walls'',metaphor
      Correct Answer:''marriage hearse'',juxtaposition

      Q6.
      Both 'Ozymandias' and 'Extract from The Prelude' show how nature is powerful enough to...

      give a young boy an existential epiphany,
      destroy magnficent statues,
      destroy reputation,
      Correct answer: destroy man's ego,

      6 Questions

      Q1.
      Which of the below is a comparative conjunction designed to show comparison?

      Furthermore
      Thus
      Correct answer: Whereas

      Q2.
      ''Ozymandias assumed his work would be remembered for centuries to come. Thus, Ozymandias was ignorant of nature’s ability to outlast and erode all traces of his power''. The word 'thus'...

      is a correlative conjunction designed to show a comparison
      is a comparative conjunction designed to show comparison
      Correct answer: is a discourse marker designed to signpost the argument

      Q3.
      Which of the below quotes contains an imperative?

      ''horizon's utmost boundary''
      Correct answer: ''Look on my works, ye Might, and Despair''
      ''mighty forms that do not live like living men''

      Q4.
      Match the sentence stem with the purpose

      Correct Answer:Neither...nor,correlative conjunctions to aid comparison
      Correct Answer:In conclusion,discourse marker to show progression of argument
      Correct Answer:The use of...suggests..,sentence stem to aid analysis

      Q5.
      When writing a comparative poetry response you should...

      deal with the two poems in separate paragraphs
      compare the literary movements first
      Correct answer: weave ideas about both poems into one paragraph

      Q6.
      Order the phrases to create a coherent segment of a comparative response.

      1 - In both 'Ozymandias' and 'London'
      2 - the abuse of power is shown.
      3 - In 'Ozymandias', the tyrant Ramesses II's ''sneer of cold command''
      4 - suggests how he was cruel to his subjects who he had a duty to protect.
      5 - Whereas in 'London', Blake exposes corruption via religious institutions
      6 - who are complict in child labour ''every blackn'ing church appalls''.

      To help you plan your 10 English lesson on: Power and Conflict poetry: developing comparative essay writing skills, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...