Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding the poem 'My Last Duchess'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the events of 'My Last Duchess' and the relevant contextual ideas that surround it.

      Key learning points

      1. The poem depicts a Duke showing an envoy a painting of his late wife.
      2. The poem was written during the Victorian period, marked for its strict morality and patriarchal society.
      3. Browning uses the poem as an attack on the biased, overbearing views of Victorian society and archaic hierarchy.
      4. Browning sets the poem in the Italian Renaissance, perhaps to disguise his social criticism of Victorian society.

      Keywords

      • Critique - a piece of work that indicates the faults of something in a disapproving way

      • Hubris - excessive pride or self-confidence

      • Possessive - someone that is possessive wants to have all of their partner’s love and attention

      • Stoop - to lower one’s moral standards and dignity

      • Munificence - the quality of being extremely generous

      Common misconception

      Browning was writing about his own wife's domineering father.

      Biographical moments in the poet's own life are not always relevant to the poem.

      Teacher tip

      The first and second read of the poem allows your teaching of the poem to be led by your students' own discoveries and ideas. Listen to the students and unpick any interesting comments they make.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA Power and Conflict Anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a dramatic monologue?

      a poem with fourteen lines usually about love
      a narrative poem about legendary figures on extraordinary pursuits
      Correct answer: a poem spoken by one character

      Q2.
      Which of the below is an example of arrogance?

      Wordsworth retreating back to the willow tree in 'Extract from The Prelude'
      The blackn'ing church in 'London'
      Correct answer: Ozymandias' inscription on the statue's pedestal

      Q3.
      What does chaste mean?

      engaging in immoral behaviour
      Correct answer: not having sexual desire or intention
      having domestic roles

      Q4.
      Which of the below is a possessive adjective?

      she
      it
      Correct answer: my
      yours
      we

      Q5.
      What statements are true of the Victorian era?

      There was equality between the rich and poor.
      There was equality between men and women.
      Marriage was not a respected institution.
      Correct answer: Women were expected to carry out domestic roles.
      Correct answer: It was a patriarchal society.

      Q6.
      Why might a woman’s promiscuity cause outrage to a Victorian man?

      they were known to worship their wives
      Correct answer: their wife was a reflection of their own honour and reputation
      they could only marry once in their lives

      6 Questions

      Q1.
      What form does the poem ‘My Last Duchess’ take?

      sonnet
      Correct answer: dramatic monologue
      epic poem
      ballad

      Q2.
      Which quote from 'My Last Duchess' suggests the Duke killed his wife?

      ''Who’d stoop to blame This sort of trifling?''
      Correct answer: ''...This grew; I gave commands; Then all smiles stopped together.''
      ''Though his fair daughter’s self, as I avowed At starting, is my object.''

      Q3.
      What can we infer is the reason that the Duke killed his wife in the poem 'My Last Duchess'?

      She kissed another man.
      He found her letters to another man.
      She did not give birth to a boy.
      Correct answer: She was pleased by the attention of other men.

      Q4.
      What are the most relevant pieces of contextual information for the poem ‘My Last Duchess’?

      The Victorian era was marked by a rise in industrialisation.
      Correct answer: The Victorian era was patriarchal.
      Correct answer: Women were expected to be chaste in the Victorian era.
      There was huge wealth inequality in the Victorian era.
      Women were not highly educated in the Victorian era.

      Q5.
      When Browning exposes the Duke’s arrogance in 'My Last Duchess', which Victorian ideals could he be criticising?

      Correct answer: the patriarchy and how men valued their pride over their partner
      the institution of marriage
      the industrialisation of cities
      the wealth inequality people experienced
      the rigid moral code of conduct people had to adhere to

      Q6.
      Why might Browning have set the poem 'My Last Duchess' in the Italian Renaissance?

      he liked Italy
      Correct answer: he wanted to disguise his critique of Victorian England
      he lived in Italy for many years
      his wife was Italian
      he believed it was more problematic than Victorian England

      To help you plan your 10 English lesson on: Understanding the poem 'My Last Duchess', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...