Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding ideas of power imbalance in Femi's 'Thirteen'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Femi presents concepts of power imbalance.

      Key learning points

      1. The title 'Thirteen' has connotations of an unlucky, transitional period.
      2. The poem implies the officers now perceive the boy as threatening because he has transitioned from child to adolescent.
      3. There is a power imbalance between the officers and the boy.
      4. The boy feels physically intimidated and scared by the officers,
      5. The poem is based on Femi’s real-life experience of being stopped by police and falsely accused when he was thirteen.

      Keywords

      • Power imbalance - a situation of inequality between parties that leaves one side relatively unable to defend its own interests

      • Transition - the process or a period of changing from one state or condition to another

      • Visceral - felt in or as if in the internal organs of the body

      • Liminal - occupying a position at, or on both sides of, a boundary or threshold

      • Intimidation - the action of frightening or threatening someone

      Common misconception

      Poems are purely works of imagination.

      While poems draw on the poet's imagination, many poems are drawn from real-life experiences which is why there is such an emotional resonance in them.

      Teacher tip

      You may wish to explore ideas around policing and power imbalance.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA World and Lives anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What type of pronoun is 'you'?

      first-person
      Correct answer: second-person
      third-person

      Q2.
      What tense is 'I will' written in?

      past
      present
      Correct answer: future

      Q3.
      A star generally has __________ connotations.

      Correct answer: positive
      negative
      neutral

      Q4.
      Thirteen as a number is generally considered...

      lucky
      Correct answer: unlucky
      neutral

      Q5.
      The action of frightening or threatening someone is known as being...

      Correct answer: intimidating
      heartening
      companionable

      Q6.
      Being "cornered" means...

      Correct answer: forced into a place or situation from which it is hard to escape
      forced into a place or situation from which it is easy to escape
      taken into a place or situation from which you would want to remain

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is an accurate summary of Femi's poem 'Thirteen'?

      A teenager is on the run from two police officers.
      Correct answer: A teenager is falsely accused of a crime by two police officers.
      A teenager is justly accused of a crime by two police officers.

      Q2.
      A situation of inequality between parties that leaves one side relatively unable to defend its own interests is a power...

      Correct Answer: imbalance

      Q3.
      Which of these words suggests a power imbalance?

      "stars"
      Correct answer: "cornered"
      "warmth"

      Q4.
      The process or a period of changing from one state or condition to another is called a...

      Correct Answer: transition

      Q5.
      The poem 'Thirteen' reflects a real-life experience for the poet since he...

      used to be a police officer
      was a teacher who saw a student falsely accused of a crime
      Correct answer: was himself falsely accused of crime at thirteen

      Q6.
      Felt in or as if in the internal organs of the body is known as a __________ feeling.

      Correct answer: visceral
      liminal
      transitional

      To help you plan your 10 English lesson on: Understanding ideas of power imbalance in Femi's 'Thirteen', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...