Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning outstanding narratives

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan an interesting narrative.

      Key learning points

      1. When writing a short story, we can condense the traditional narrative arc.
      2. We need to craft for a believable unfolding of events for a short story.
      3. In short stories, we may need to plant seeds of conflict from the very beginning.
      4. We can also manipulate time in a short story to hook the reader,
      5. We can begin our story with the climax, a flashback or a moment after the events of the narrative have taken place.

      Keywords

      • Chronological - following the order in which a series of events occurred

      • Manipulate - to change or control something in a skilful manner

      • Ignominy - public shame or disgrace

      Common misconception

      All narratives have to follow the traditional story arc and have a chronological order for them to make sense.

      Short stories often have to manipulate the traditional story structure to be engaging from the very beginning.

      Teacher tip

      Take one of your pupils' story ideas and put it under the visualiser/on the board. As a class, discuss ways that you could plan each section this narrative. This will help with pupil confidence but also show pupils that there is not just one set way to plan their story.

      Content guidance

      Depiction or discussion of upsetting content

      Depiction or discussion of upsetting content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'Chronological' describes a narrative in which ...

      events are described in a different order to which they actually occur.
      Correct answer: events are described in the order events actually occur.
      large chunks of time between events are skipped.

      Q2.
      Starting with the first, put each section of the narrative arc in chronological order.

      1 - Exposition
      2 - Rising action
      3 - Climax
      4 - Falling action
      5 - Resolution

      Q3.
      What is a flashback?

      Correct answer: transitioning to a past time in a narrative
      transitioning to a future time in a narrative
      skipping large chunks of time in a narrative

      Q4.
      Which of these is not a manipulation of time in a narrative?

      Correct answer: anaphora
      flashback
      flashforward

      Q5.
      What is a climax in a narrative?

      the part of a text where characters are introduced
      the part of the text where conflict is resolved
      Correct answer: the part of the text with the highest point of dramatic tension

      Q6.
      Which of these events is the most appropriate for a climax?

      a woman is alone in the forest
      Correct answer: a battle between a robot and human breaks out
      it starts raining heavily

      6 Questions

      Q1.
      'Exposition, rising action, , falling action, resolution'. Which is the technical term for the part of the narrative arc that is missing from the sequence?

      action
      Correct answer: climax
      drama
      tension

      Q2.
      For short narratives, what might an exposition need?

      biographical details of the author
      an introduction to every character one by one
      Correct answer: a seed for something to go wrong

      Q3.
      Which of these sequences does not manipulate time?

      Correct answer: Exposition -> rising action -> climax
      Flashback -> exposition -> rising action -> climax
      Present -> past -> past

      Q4.
      Which of these would be most likely to lead to ignominy?

      Correct answer: a leader pays for people to vote for them in an election
      someone wears last season's fashion to a party
      two friends argue on the bus

      Q5.
      When writing a short story, what is the least important thing to do?

      Correct answer: allow a full narrative arc to unfold
      craft each scene consciously
      allow for a strong sense of voice to shine through

      Q6.
      In order to begin with the climax in a short story, which order could these narrative events be described in?

      1 - a violent, brutal fight is described
      2 - a character is describing that they are homeless
      3 - the character describes how conflict developed between them and a flatmate

      To help you plan your 11 English lesson on: Planning outstanding narratives, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...