Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing a response on 'An Inspector Calls' and theatrical traditions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a response on ‘An Inspector Calls’ and Priestley's engagement with theatrical traditions.

      Key learning points

      1. A nuanced response means going beyond surface-level analysis and considering multiple layers of meaning in the text.
      2. When planning a response, your thesis should present a clear argument.
      3. Topic sentences should focus on individual paragraph points.
      4. Supporting details should include relevant text references and analysis of methods.
      5. All comments in an essay should link tightly to your overarching argument.

      Keywords

      • Nuanced - has subtle details that make it complex and interesting

      • Complex - involving a lot of different but related parts

      • Alienate - to make someone feel isolated or distanced from others, often by challenging their views

      • Theatrical traditions - established practices and techniques used in theatre, often linked to specific styles or movements

      Common misconception

      You must stick to a single interpretation or approach throughout your essay to make a strong argument.

      Whilst you should have an overarching argument, embracing nuance by exploring multiple interpretations deepens your analysis. This approach strengthens your argument by showing the text’s complexity and layers.

      Teacher tip

      You could ask pupils to write their response as homework or during the next lesson if you would like to spend more time conceptualising and planning the response.

      Equipment

      You will need access to a copy of ‘An Inspector Calls’ by J.B. Priestley, Heinemann 2014 edition.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In an analytical essay, which of the following is the definition of a thesis statement?

      explains the focus of the individual paragraph
      summarises the individual paragraph
      Correct answer: explains the overarching argument

      Q2.
      In an analytical paragraph, which of the following should a topic sentence do?

      include analysis of methods
      Correct answer: explain the focus of the paragraph
      summarise the paragraph

      Q3.
      Which of the following are true of a main quotation?

      Correct answer: It requires in-depth analysis and is central to the argument
      It is briefly mentioned and doesn't need much explanation
      Correct answer: It helps illustrate key dramatic methods in the play
      It only appears in the introduction or conclusion

      Q4.
      Which of the following are true of a supporting quotation?

      Correct answer: it reinforces the argument without needing detailed analysis
      it is used to analyse the playwright’s methods deeply
      Correct answer: it provides additional evidence to back up a main point
      Correct answer: it can be embedded within sentences to support ideas briefly

      Q5.
      Which of the following are true of a concluding sentence?

      Correct answer: It summarises the main idea of the paragraph
      It introduces new ideas or evidence to support the argument
      Correct answer: It signals the end of a paragraph and reflects on the writer’s intentions

      Q6.
      Which word beginning with 'a' can be used to describe the Brechtian technique or effect of 'Verfremdungseffekt'.

      Correct Answer: alienation, alienate, Alienation

      6 Questions

      Q1.
      When writing an essay, it's important to know some key terms that will help structure your planning and response. Match the key terms to their definitions.

      Correct Answer:thesis,overarching argument to an essay, supported by the whole text

      overarching argument to an essay, supported by the whole text

      Correct Answer:topic sentence,the first sentence of a paragraph stating its main idea

      the first sentence of a paragraph stating its main idea

      Correct Answer:main quotation,quotations which support your topic sentence and need analysis

      quotations which support your topic sentence and need analysis

      Correct Answer:supporting quotation,quotations which support your topic sentence but don't need analysis

      quotations which support your topic sentence but don't need analysis

      Correct Answer:concluding sentence,the final sentence of a paragraph, focusing on the writer's intentions

      the final sentence of a paragraph, focusing on the writer's intentions

      Correct Answer:conclusion,drawing together your main ideas and thesis

      drawing together your main ideas and thesis

      Q2.
      Which statement below is false about the relationship between thesis statements and topic sentences?

      A thesis introduces the essay’s argument; topic sentences develop points.
      Correct answer: A thesis statement is supported by moments in the text.
      Topic sentences help explain main ideas in individual paragraphs.
      A thesis is broader than any single topic sentence.

      Q3.
      'Has subtle details that make it complex and interesting' is the definition of which word beginning with 'n'?

      Correct Answer: nuanced, nuance, Nuanced

      Q4.
      Which of the following means 'involving a lot of different but related parts'?

      complete
      Correct answer: complex
      compatible

      Q5.
      Which discourse marker is the most appropriate to begin a concluding sentence?

      Moreover
      On the other hand
      Correct answer: Thus

      Q6.
      Theatrical traditions refer to:

      The evolution of dramatic texts over time.
      Correct answer: Established practices and techniques in theatre, linked to styles or movements.
      The financial structure behind theatre productions.
      The way theatre adapts to modern technologies and digital media.

      To help you plan your 11 English lesson on: Writing a response on 'An Inspector Calls' and theatrical traditions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...