Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using colons, dashes, and semicolons effectively in opinion writing

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use colons, semicolon and dashes to elevate my opinion writing.

      Key learning points

      1. In a sentence with a colon, one side of the colon makes sense; the other side provides detail or clarification.
      2. Semicolons link or contrast two independent clauses that each make sense on their own.
      3. A pair of dashes can be used in place of commas to enhance readability.
      4. Dashes are always more emphatic than commas (they express a point more forcibly and create a longer pause).

      Keywords

      • Independent clause - part of a sentence that makes sense on its own with no extra information required

      • Colon - a piece of punctuation (:) that can introduce lists and provide further explanation

      • Semicolon - a piece of punctuation (;) that can separate two closely related independent clauses

      • Dashes - pieces of punctuation (-) that can introduce extra information as a parentheses

      • Clarity - the quality of being coherent and intelligible

      Common misconception

      Semicolons can be used to join any two clauses of any length.

      The clauses joined by a semicolon must be both be independent clauses (which means they make sense of their own) and should be linked in terms of their subject matter.

      Teacher tip

      At the end of the lesson, encourage students to write a sentence using each of the punctuation marks and peer mark each other's work, checking if all three types of punctuation were used correctly.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match these punctuation marks to their correct definition.

      Correct Answer::,can introduce lists and provide further explanation

      can introduce lists and provide further explanation

      Correct Answer:;,can separate two closely related clauses

      can separate two closely related clauses

      Correct Answer:-,can introduce extra information as a parentheses when used in pairs

      can introduce extra information as a parentheses when used in pairs

      Correct Answer:!,can indicate an exclamation of some kind

      can indicate an exclamation of some kind

      Q2.
      What type of sentence is being described here? 'A sentence made up of an independent (main) clause and a dependent (subordinate) clause.'

      Correct Answer: Complex sentence, complex, a complex sentence

      Q3.
      Which punctuation mark is being described here? 'A piece of punctuation that can separate two closely related independent clauses.'

      Correct answer: semicolon
      full stop
      comma
      question mark
      exclamation mark

      Q4.
      What device is being described here: 'repetition of the same initial consonant sound in closely positioned words'?

      onomatopoeia
      Correct answer: alliteration
      rhetorical question
      analogy

      Q5.
      When writing a speech, we are aiming to engage the audience. What does 'engage' mean in this context?

      keep the audience silent and passive
      confuse the audience with complex ideas
      make the audience agree with everything you say
      Correct answer: make the audience listen actively and stay interested

      Q6.
      Laura wrote a persuasive speech where she began several sentences with the phrase 'We must act now,'. What device has Laura used?

      Correct answer: anaphora
      onomatopoeia
      alliteration
      personification

      6 Questions

      Q1.
      How does opinion writing differ from speech writing?

      Correct answer: an opinion piece has more scope to develop an argument in a complex way
      a speech has more scope to develop an argument in a complex way
      Correct answer: opinion pieces are one way: you're persuading the audience through written words
      opinion pieces are delivered aloud while speeches are written down
      opinion pieces are more informative than persuasive

      Q2.
      Where are you most likely to find opinion writing?

      radio
      Correct answer: newspapers
      at a debate
      Correct answer: blogs
      Correct answer: editorial columns

      Q3.
      Which of these sentences uses a semicolon correctly?

      Correct answer: I have a big test tomorrow; I can't go out tonight.
      She loves chocolate; and he prefers vanilla.
      We went to the park; because it was a sunny day.
      He was tired; the night was silent.

      Q4.
      Which of these sentences uses a colon correctly?

      Correct answer: She packed the essentials: sun cream, snacks and water.
      We decided to go for a walk: because it was a nice day.
      Correct answer: He had only one goal: to win the championship.
      He likes many colours: (red, blue and green).

      Q5.
      Read this sentence: 'I need to buy groceries—milk, eggs and bread and clean the house.' It is grammatically incorrect. How would we need to redraft it to make it correct?

      The dash is in the wrong place.
      This sentence wouldn't use dashes, it would use a semicolon.
      This sentence needs a colon.
      Correct answer: There should be a pair of dashes.
      It needs to be separated into two sentences with a full stop.

      Q6.
      Read this sentence: 'She was a brave woman her struggle would be remembered for years to come.' Which punctuation mark should go in this gap?

      Correct answer: semicolon
      colon
      dashes

      To help you plan your 10 English lesson on: Using colons, dashes, and semicolons effectively in opinion writing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...