Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing the poem ‘War Photographer’ by Carole Satyamurti

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Satyamurti uses language and structure to convey the moral complexities of capturing images of conflict.

      Key learning points

      1. Juxtaposing images are used between the second and third stanza.
      2. The poem is written in free verse which could increase the feeling of reality.
      3. Caesura is used after 'almost-smile', perhaps to reflect happiness being cut short.
      4. Arguably, the photographer is presented as a predator.
      5. Intense and vivid imagery is used to capture the realities of war.

      Keywords

      • Gilded - covered with a thin layer of gold.

      • Ascot - horse racing event in Berkshire, UK, known for its fashionable attire and social prestige.

      • Privileged - having special advantages, or opportunities due to wealth, status, or position.

      • Symbolism - using concrete objects or actions to represent abstract ideas, concepts or emotions.

      • Caesura - pause or break in a line of poetry, typically marked by punctuation, creating rhythm.

      Common misconception

      This poem focuses on the moral complexities of war and conflict.

      This poem is less about war and more about the stories we tell/hear/see about it. Arguably, Satyamurti suggests that there is no way to fully capture traumatic experiences like this since neither the picture nor caption capture what really happened.

      Teacher tip

      As you explore Satyamurti's use of punctuation and structure to give the impression of spoken language, encourage students to write about an experience in their life and then redraft it as though they are saying it aloud. They can then use their own writing to consider how to create a 'spoken' feel.

      Equipment

      You need access to a copy of ‘War Photographer’ by Carole Satyamurti. This can be found in the Edexcel Poetry Anthology (we will be using the ‘Conflict’ cluster).

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these are important to consider when analysing the structure of a poem?

      the poet's use of similes and metaphors
      Correct answer: the poet's use of punctuation
      the poet's use of imagery
      Correct answer: the lengths of lines and stanzas
      Correct answer: the order and progression of ides

      Q2.
      Which of the words below is a synonym for 'absurd'?

      rational
      Correct answer: preposterous
      creative
      relaxed
      upsetting

      Q3.
      The words "seek", "took", and "followed" are all examples of which word class?

      noun
      adjective
      Correct answer: verb
      adverb
      pronoun

      Q4.
      What does 'desensitised' mean?

      feeling something intensely while experiencing it for the first time
      Correct answer: feeling something less intensely because of repeated exposure to it
      feeling indifferent about something that should evoke an emotional reaction
      not feeling the appropriate emotions (e.g. laughing when you are nervous)

      Q5.
      Which of these symbols is often used to represent wealth and luxury?

      birds
      hearts
      water
      stars
      Correct answer: gold

      Q6.
      Match each punctuation type to the correct usage.

      Correct Answer:full stop,larger pause; marks the end of a sentence
      Correct Answer:comma,brief pause, separates items in a list, or separates a clause
      Correct Answer:dash,emphasises or separates a part of a sentence (like an interruption)
      Correct Answer:ellipsis,shows omission of words, trailing off in thought, or suspenseful pause
      Correct Answer:semi-colon,connects closely related independent clauses as one sentence
      Correct Answer:inverted commas,indicates direct speech (said by someone else) and quotes

      6 Questions

      Q1.
      What does the word 'privileged' mean?

      feeling discontent or resentful toward someone's possessions or achievements
      lacking material wealth or resources; having little or no financial means
      showing a lack of interest, concern, or sympathy; neither good nor bad
      concerned chiefly with one's own interests and needs at the expense of others
      Correct answer: having special advantages or opportunities due to wealth, status, or position

      Q2.
      Which of these quotations symbolises wealth and privilege in Satyamurti's 'War Photographer'?

      "finger"
      "baby"
      "bomb"
      Correct answer: "champagne"
      "scream"

      Q3.
      In Satyamurti's 'War Photographer', how does the word "seek" present the photographer as a predator?

      The use of this adjective suggests they follow people to take their picture.
      Correct answer: This verb implies they actively search for particular "subjects" (like prey).
      This verb implies they work hard to capture the best picture.
      This noun shows their determination to capture a thought-provoking image.

      Q4.
      What is caesura?

      a question posed not to elicit a response but to make a point or provoke thought
      Correct answer: pause or break in a line of poetry, typically marked by punctuation
      repetition of a word or phrase at the beginning of successive clauses or lines
      continuation of a sentence from one line of poetry to the next without a pause
      stanza or group of three lines in poetry, often with a specific rhyme scheme

      Q5.
      Complete this sentence: 'Satyamurti's use of __________ verse in 'War Photographer' helps to gives the poem a 'spoken' feel.'

      narrative
      rhyming
      Correct answer: free
      alliterative

      Q6.
      Which type of punctuation does Satyamurti use in 'War Photographer' to imply that the speaker may have trailed in their description (perhaps because continuing was too emotionally difficult)?

      full stop
      semi-colon
      comma
      inverted commas
      Correct answer: ellipsis

      To help you plan your 10 English lesson on: Analysing the poem ‘War Photographer’ by Carole Satyamurti, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...