Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing 'Cozy Apologia' by Rita Dove

      Lesson details

      Learning outcome

      I can analyse how Dove presents her love in ‘Cozy Apologia’.

      Key learning points

      1. Arguably, Dove tells a series of stories in the poem that all illustrate her love for her husband.
      2. Dove uses humour to avoid this becoming a cliched poem about love.
      3. Dove portrays her relationship as mundane, but secure and safe.
      4. A person’s interpretation of a poem is unique to them; as long as it can be supported with evidence, it is valid.
      5. It can be useful to consider multiple interpretations of a poem to enhance your understanding of it.

      Keywords

      • Mundane - ordinary/usual.

      • Inseparable - never apart - always together.

      • Interpretation - your personal response to a text.

      • Proximity - the nearness or closeness of something.

      Common misconception

      Students may fail to recognise that arguably, this poem is a series of stories instead of one 'big' story.

      Dove arguably tells several small stories which all contribute to our understanding of the depth of love between her and her husband - Fred.

      Teacher tip

      As an extension of the lesson, you could ask students to come up with as many explanations for Dove's comparison of her teenage relationships to 'licorice' as possible - what is she trying to say about them?

      Equipment

      You will need access to a copy of the Eduqas poetry anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who is the 'you' in 'Cozy Apologia'?

      Dove's son
      Dove's cousin
      Dove's brother
      Correct answer: Dove's husband
      Dove's father

      Q2.
      What does Dove compare her teenage relationships to in 'Cozy Apologia'?

      spearmint
      jelly
      Correct answer: licorice
      gum

      Q3.
      What does Dove compare her and her husband's desks to in 'Cozy Apologia'?

      cradles
      Correct answer: birds' nests
      a warm embrace
      a fox's den

      Q4.
      What method does Dove use to compare the desks to birds' nests 'Cozy Apologia'?

      onomatopoeia
      Correct answer: metaphor
      simile
      personification

      Q5.
      What image of her husband does Dove evoke in the first stanza of the poem 'Cozy Apologia'?

      him as a bird of prey
      him as chewy licorice
      him as a strong hurricane
      Correct answer: him as a knight-in-shining armour

      Q6.
      How does Dove portray her relationship with her husband in 'Cozy Apologia'?

      as exciting and unpredictable
      as extraordinarily-romantic
      Correct answer: as mundane, but secure
      as strained and delicate

      6 Questions

      Q1.
      What is the last word in the poem 'Cozy Apologia'?

      stolen
      me
      Correct answer: you
      ordinary
      Floyd

      Q2.
      Which word does Dove use to describe her and her husband's desks in 'Cozy Apologia'?

      Correct Answer: twin, "twin"

      Q3.
      Which of the following are connotations of the word "astride" in 'Cozy Apologia'?

      Correct answer: boldness
      cowardice
      Correct answer: bravery
      weakness
      humour

      Q4.
      Which of the following words means 'the nearness or the closeness of something'?

      inseparable
      interpretation
      Correct answer: proximity
      mundanity

      Q5.
      Starting with the first, put the stories Dove tells in 'Cozy Apologia' in order of when they appear in the poem.

      1 - She tells the story of sitting at her desk writing a poem.
      2 - She tells the story of a heroic knight preparing to defeat a common enemy.
      3 - She tells the story of the fast-approaching hurricane Floyd.
      4 - She tells the story of her childhood/teenage crushes.
      5 - She tells the story of two people working remotely, but together.

      Q6.
      What might be the significance of Dove opening 'Cozy Apologia' by describing the objects around the desk she is sitting at?

      It shows us the wealth the couple have acquired together over the years.
      Correct answer: He is her biggest inspiration so she embraces the opportunity to write about him
      She can't escape her husband's influence even though she wants to.
      It shows her anxiety as she waits for hurricane Floyd to arrive.

      To help you plan your 10 English lesson on: Analysing 'Cozy Apologia' by Rita Dove, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...