Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding ideas of community and resilience in Dharker's 'Living Space'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand how Dharker presents the community’s resilience in ‘Living Space’.

      Key learning points

      1. The poem describes the unsafe living conditions of the slums in Mumbai.
      2. Dharker illustrates the adversity these slum communities face, but celebrates their resourcefulness and resilience.
      3. She illustrates how faith unites this community.
      4. Dharker celebrates human beings’ incredible capacity for innovation and invention in the face of adversity.

      Keywords

      • Resilience - the ability to adapt well in the face of adversity

      • Resourcefulness - the ability to find quick and clever ways to overcome difficulties

      • Social inequality - the unequal distribution of wealth and/or opportunities within society

      • Slum - an overcrowded street or district inhabited by people in poverty

      • Miraculous - extremely surprising or difficult to believe

      Common misconception

      Students think that Dharker is critical of the structures in the slums.

      Though Dharker portrays how dangerous these buildings are, she also shows great admiration of the slum community's resourcefulness in building theses structures - she celebrates their fortitude and resilience in the face of adversity.

      Teacher tip

      There are some brilliant photographs of the structures that have been built in the slums, as well as the position of the slums in relation to the rest of Mumbai. You could use these images for a starter activity and ask students what they notice in the images before you give them the context.

      Equipment

      You will need access to a copy of the Eduqas poetry anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      If something is "crooked" it is ....

      straight and linear
      Correct answer: out of shape
      out of order

      Q2.
      If something is miraculous it is...

      extremely unfortunate
      Correct answer: extraordinary and hard to believe
      extremely rare and valuable
      uncomfortable and unpleasant

      Q3.
      The person whose perspective the poem is written from is called the ...

      Correct Answer: speaker

      Q4.
      What is enjambment?

      attribution of human characteristics to non-human things
      a reflective poem that laments the loss of someone or something
      Correct answer: the continuation of a sentence beyond the end of a line, stanza or couplet
      a stanza or a poem consisting of four lines

      Q5.
      What is social inequality?

      the amount of wealth a person has in society
      Correct answer: the unequal distribution of wealth and/or opportunities within society
      the belief that charity should support the vulnerable
      a leader's concern with making society fair for everyone

      Q6.
      Match the terminology up to its definition.

      Correct Answer:enjambment,the continuation of a sentence beyond the end of a line

      the continuation of a sentence beyond the end of a line

      Correct Answer:metaphor,comparing two things using the verb "to be"

      comparing two things using the verb "to be"

      Correct Answer:imagery,the use of words or figurative language to create vivid pictures

      the use of words or figurative language to create vivid pictures

      Correct Answer:caesura,a pause or a break in a line of verse, often marked by punctuation

      a pause or a break in a line of verse, often marked by punctuation

      6 Questions

      Q1.
      Who wrote the poem 'Living Space'?

      Wilfred Owen
      Elizabeth Barrett Browning
      Simon Armitage
      Correct answer: Imtiaz Dharker
      Carol Ann Duffy

      Q2.
      Select the countries that Imtiaz Dharker has lived in.

      Correct answer: Scotland
      Egypt
      Correct answer: India
      Australia
      Turkey

      Q3.
      'Living Space' is about the challenging living conditions of communities living in the in Mumbai, and their resourcefulness in the face of adversity.

      Correct Answer: slum, slums

      Q4.
      Which word from the poem 'Living Space' shows Dharker's admiration for the communities living in the slums?

      "fragile"
      "dangerously"
      "slanted"
      Correct answer: "dared"
      "thrust"

      Q5.
      Which of the following statements about the slums in Mumbai are true?

      Correct answer: The slums in Mumbai are some of the most densely-populated areas of India .
      The slums are located far away from the skyscrapers in Mumbai.
      Correct answer: The slums are used as waste-dumping grounds for various companies across Mumbai.
      Despite being overcrowded, the slums are clean and sanitary.
      Only adults are allowed to live in the slums.

      Q6.
      Why might Dharker have written 'Living Space'?

      to celebrate the economy of the city of Mumbai
      to criticise the buildings and homes that the slum communities have created
      Correct answer: to celebrate the resilience and resourcefulness of the people living in the slum
      to celebrate the wealthy for their assistance in creating homes in the slums

      To help you plan your 10 English lesson on: Understanding ideas of community and resilience in Dharker's 'Living Space', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...