Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing the poem 'Sonnet 29' by Elizabeth Barrett Browning

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore how Barrett Browning uses imagery and subtle references to present passion within a relationship.

      Key learning points

      1. Barrett Browning uses an extended metaphor of vines to convey how separation in a relationship can be corruptive.
      2. She uses natural imagery to reveal how reunification can be rejuvenating in a relationship.
      3. She uses declaratives and imperatives to convey her urgency to be reunified with her lover.
      4. She uses exclamatory sentences to suggest the speaker finds the intensity of her thoughts emotionally overwhelming.
      5. She uses euphemistic language to convey her sexual and physical desire.

      Keywords

      • Declaratives - statements expressing facts or opinions

      • Imperatives - commands or requests that begin with a verb, giving direct instructions

      • Rejuvenating - restoring energy, vitality, or youthfulness; refreshing and invigorating

      • Natural imagery - descriptions that use elements from nature, like landscapes, weather, or living things

      • Euphemism - substituting a mild or indirect expression for something that is considered rude or taboo

      Common misconception

      The extended metaphor of trees and vines represent her absent lover.

      The extended metaphor of a tree symbolises her absent lover whereas the extended metaphor of the vines symbolises her fantastical thoughts of her lover while he is away from her.

      Teacher tip

      When annotating the poem together, use two different colours to colour-code key quotations related to both trees and vines. This will enable students to track the journey of these extended metaphors across the poem.

      Equipment

      You will need access to the poem 'Sonnet 29 - 'I think of thee!' by Elizabeth Barrett Browning. This can be found in the AQA Love and Relationships Poetry Anthology.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      It is rumoured that Barrett Browning's poem 'Sonnet 29' is autobiographical. This means...

      Correct answer: it is influenced by her own relationship with her husband.
      it is written about her best friend's relationship with her husband.
      it is entirely fictional and based on characters from the Bible.
      it is written about characters from a famous Greek myth.
      it was translated from a Portuguese folk tale.

      Q2.
      In 'Sonnet 29', Barrett Browning presents a __________ view of love.

      bitter and resentful
      sad and heart-breaking
      Correct answer: joyous and uplifting
      curious and conflicted
      anxious and fearful

      Q3.
      In the final line of 'Sonnet 29', the speaker says "I do not think of thee - I am too near thee". Why does she say this?

      Her lover has died and will never return so she avoids thinking about him.
      She refuses to think about him as he has left her and broken her heart.
      Correct answer: When the couple are reunited and she no longer relies on her fantasy thoughts.
      Her obsessive thoughts have driven her insane.

      Q4.
      During which century did Elizabeth Barrett Browning live and write?

      16th
      17th
      18th
      Correct answer: 19th
      20th

      Q5.
      Sonnets were typically written about which topic?

      Correct Answer: love

      Q6.
      Read this quotation from 'Sonnet 29': "my thoughts do twine and bud". Which word class are the words "twine' and "bud"?

      nouns
      adjectives
      adverbs
      Correct answer: verbs
      prepositions

      6 Questions

      Q1.
      In 'Sonnet 29', the extended metaphor of vines is used to symbolise...

      the speaker's lover.
      the sadness felt by the speaker when her lover is away from her.
      Correct answer: the speaker's thoughts of her love when he is absent.
      the joy felt by the speaker when her lover returns.

      Q2.
      In 'Sonnet 29', the speaker describes how her lover's return allows her to "breathe [...] a new air" which presents the lover as a presence.

      mournful
      exciting
      overbearing
      Correct answer: rejuvenating
      draining

      Q3.
      Match these methods to the correct definition.

      Correct Answer:euphemism,substituting a mild, indirect expression for something that is taboo

      substituting a mild, indirect expression for something that is taboo

      Correct Answer:natural imagery,descriptions including elements from nature, like weather or animals

      descriptions including elements from nature, like weather or animals

      Correct Answer:declarative,statements expressing facts or opinions

      statements expressing facts or opinions

      Correct Answer:imperative,commands or requests that begin with a verb

      commands or requests that begin with a verb

      Correct Answer:exclamatory sentence,conveys strong emotion or excitement

      conveys strong emotion or excitement

      Q4.
      Match each of these methods to the correct quotation from 'Sonnet 29'.

      Correct Answer:euphemism,"set thy trunk all bare"

      "set thy trunk all bare"

      Correct Answer:natural imagery,"my thoughts do twine and bud"

      "my thoughts do twine and bud"

      Correct Answer:declarative,"I do not think of thee - I am too near thee"

      "I do not think of thee - I am too near thee"

      Correct Answer:imperative,"Renew thy presence"

      "Renew thy presence"

      Correct Answer:exclamatory sentence,"I think of thee!"

      "I think of thee!"

      Q5.
      Which of these quotations from 'Sonnet 29' best supports this topic sentence? 'The speaker’s thoughts of her love spread quickly, obscuring what he is really like.'

      "let these bands of greenery which insphere thee / Drop heavily down"
      Correct answer: "wild vines [...] Put out broad leaves, and soon there's nought to see"
      "Rustle thy boughs and set thy trunk bare"
      "breathe within thy shadow a new air"
      "I will not have my thoughts instead of thee / Who are dearer, better!"

      Q6.
      Which of the topic sentences below best links to this quotation from 'Sonnet 29'? "Renew thy presence; as a strong tree should"

      The speaker views her lover as weak and wishes he'd stop avoiding her/
      The speaker feels that her thoughts of her lover are overwhelming.
      Correct answer: The speaker longs to be reunited with her lover and feel the power of his love.
      The speaker prefers the thoughts of her lover to the real thing.
      When the speaker is with her lover, she does not need her fantasy thoughts.

      To help you plan your 10 English lesson on: Analysing the poem 'Sonnet 29' by Elizabeth Barrett Browning, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...