Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Christmas: practice with key sounds

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use my phonics knowledge to join in with a Christmas song.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Silent final consonants, vowels and combinations [an/en] and [eu] are very common French sounds.
      2. Practising key sounds by joining in with songs and rhymes helps embed the knowledge.

      Keywords

      • [a], [e], [i], [o], [u] - French vowel sounds

      • [an/en] - pronounced as in 'enfant'

      • [eu] - pronounced as in 'jeudi

      • SFC (Silent Final Consonat) - silent letter (d, s, t, x) at the end of a word

      • Être - French verb meaning 'to be, being'

      Common misconception

      Consonants at the end of words are pronounced in French.

      Often, consonants are silent at the end of words in French, such as the letters d, s, t and x. These are called SFCs (silent final consonants).

      Teacher tip

      You may wish to research more French Christmas traditions with your class and to do a compare and contrast activity which compares a French and a UK Christmas.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Select the words with the French vowel sounds [a], [e] and [i].

      Correct answer: triste
      content
      Correct answer: madame
      Correct answer: petit
      bonjour

      Q2.
      Select the words with the vowel sounds [o] and [u].

      parle
      Correct answer: moto
      absent
      Correct answer: salut
      écris

      Q3.
      What sounds are there in the word 'miraculeux'?

      Correct answer: [a]
      Correct answer: [i]
      [e]
      Correct answer: [eu]
      Correct answer: [u]

      Q4.
      Select the words with an SFC (silent final consonant).

      Correct answer: anglais
      Correct answer: intelligent
      Correct answer: grand
      cheval
      Correct answer: deux

      Q5.
      What is 'c'est' in English?

      Correct Answer: it is, 'it is'

      Q6.
      Translate the following sentence into French: 'She is happy.'

      Correct Answer: Elle est heureuse., Elle est heureuse, 'Elle est heureuse.', 'Elle est heureuse'

      6 Questions

      Q1.
      Match the French words below to the correct English translations.

      Correct Answer:Papa Noël,Father Christmas

      Father Christmas

      Correct Answer:sapin,Christmas tree

      Christmas tree

      Correct Answer:peluche,teddy

      teddy

      Correct Answer:cheminée,fireplace

      fireplace

      Correct Answer:biscuit,biscuit

      biscuit

      Correct Answer:miracle,miracle

      miracle

      Q2.
      Choose the correct meaning of the image pictured.

      An image in a quiz
      Joyeux Noël
      Chant de Noël
      Correct answer: Bûche de Noël
      Papa Noël

      Q3.
      Match the French words below to the correct English translations.

      Correct Answer:chocolat,chocolate

      chocolate

      Correct Answer:cloche,bell

      bell

      Correct Answer:pull,jumper

      jumper

      Correct Answer:ange,angel

      angel

      Correct Answer:jeu,game

      game

      Correct Answer:feu,fire

      fire

      Q4.
      Children open their presents on __________ in France.

      Correct answer: Christmas Eve
      Christmas Day
      Boxing Day
      New Year's Eve

      Q5.
      How do you say 'Christmas Eve' in French?

      Correct answer: le Réveillon
      cadeau
      Papa Noël
      Chant de Noël

      Q6.
      How do you say 'Merry Christmas' in French?

      Correct Answer: Joyeux Noël, 'Joyeux Noël'

      To help you plan your 3 French lesson on: Christmas: practice with key sounds, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...