Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Shopping and other activities: 'faire' and 'de', questions with 'quels, quelles'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what I do and buy, using the partitive article and ask/answer questions using 'quel/quelle/quels/quelles'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The word for 'some' changes depending on the gender/number/spelling of the noun it describes.
      2. Use the partitive article for parts of food and drink and sports activities with faire e.g. je fais du sport.
      3. 'Which' (quel/quelle/quels/quelles) in French changes for the gender/number of the noun it is describing.

      Keywords

      • Faire - to do, doing

      • Partitive article - refer to parts of things; often mean 'some' in English

      • Quel - question word 'which'; it changes to match the noun gender and number - quel, quelle, quels, quelles

      Common misconception

      After faire, use the definite article in French.

      Many activities such as doing homework or cooking are followed by the definite article, but sports activities with faire are followed by the partitive article e.g. 'je fais du vélo'.

      Teacher tip

      If time permits, in activity C1, encourage students to go beyond the examples and vocabulary they already know and use reference material to look up new sports, recording them in their repertoire with the correct gender so they know which articles to use.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Tick any words that mean 'some' in French.

      Correct answer: du
      la
      Correct answer: des
      un
      une

      Q2.
      Match the verbs in French and English.

      Correct Answer:voyager,to travel, travelling
      Correct Answer:acheter,to buy, buying
      Correct Answer:peser,to weigh, weighing
      Correct Answer:couter,to cost, costing
      Correct Answer:traverser,to cross, crossing
      Correct Answer:proposer,to suggest, suggesting

      Q3.
      Which is the French word for 'careful?

      ambitieux, ambitieuse
      directeur, directrice
      facteur, factrice
      Correct answer: prudent(e)
      travavailleur, travailleuse

      Q4.
      What does the word 'dehors' mean in English?

      Correct Answer: outside

      Q5.
      Put the sentence 'Today, he is doing the cooking at home.' into the correct order in French.

      1 - aujourd'hui
      2 - il
      3 - fait
      4 - la
      5 - cuisine
      6 - à
      7 - la maison

      Q6.
      What is the past participle of the verb 'dire'?

      Correct Answer: dit

      6 Questions

      Q1.
      Tick any of the countries

      belge
      Correct answer: la Belgique
      suisse
      Correct answer: la Suisse
      anglais

      Q2.
      Match the French verbs to the English.

      Correct Answer:je pèse,I weigh, am weighing
      Correct Answer:tu pèses,you weigh, are weighing (singular)
      Correct Answer:il pèse,he weighs, is weighing
      Correct Answer:nous pesons,we weigh, are weighing
      Correct Answer:vous pesez,you weigh, are weighing (plural)
      Correct Answer:elles pèsent,they weigh, are weighing

      Q3.
      what does 'emporter' mean?

      to suggest something
      to cross
      to use
      Correct answer: to take with
      to travel

      Q4.
      Match up the different forms of 'which'.

      Correct Answer:quel,masculine singular
      Correct Answer:quelle,feminine singular
      Correct Answer:quels,masculine plural, mixed plural
      Correct Answer:quelles,feminine plural

      Q5.
      Put the sentence 'I'm doing the cooking and I'm doing (some) exercise' into the correct order in French.

      1 - je fais
      2 - la
      3 - cuisine
      4 - et
      5 - je fais
      6 - de
      7 - l'exercice

      Q6.
      Fill in the gap in the sentence 'Aujourd'hui, je fais vélo.

      Correct Answer: du

      To help you plan your 8 French lesson on: Shopping and other activities: 'faire' and 'de', questions with 'quels, quelles', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...