Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      When, where and how? Singular verbs like 'sortir', 'venir', adverb placement

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use singular -ir verbs like sortir and venir in the present tense with adverbs to describe everyday activities.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [a] sounds like 'animal'.
      2. [ail/aill] sounds like 'taille'.
      3. Verbs like 'sortir' and 'dormir' have the same ending pattern (-s, -s, -t) as does 'venir' with a stem change.
      4. How/how often adverbs usually come after the verb they describe and where/when adverbs usually come at the start/end.
      5. An exception is the adverb 'parfois' which comes at the start of a sentence. Word order can differ in French/English.

      Keywords

      • [a] - pronounced as in 'animal'

      • [ail/aill] - pronounced as in 'taille'

      • Adverb - word that describes a verb or an adjective

      • Adverbial phrase - a group of words acting as an adverb

      Common misconception

      Word order with adverbs is the same in French and English.

      Word order with adverbs is sometimes the same and sometimes different in French and English. Think about whether the adverb is a how/how often or a where/when adverb to know where to place it in French.

      Teacher tip

      The adverbs listed on slides 24 and 25 are not an exhaustive list but provide an opportunity for students to show which adverbs they already know and have within their repertoire.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which words are colours?

      anglais
      Correct answer: rouge
      Correct answer: blanc
      chaque
      bien

      Q2.
      Order the adverbs from most frequent to least frequent.

      1 - souvent
      2 - parfois
      3 - rarement

      Q3.
      Match the French and English.

      Correct Answer:dormir,to sleep, sleeping
      Correct Answer:je dors,I sleep
      Correct Answer:elle dort,she sleeps
      Correct Answer:sortir,to go out, going out
      Correct Answer:je sors,I go out
      Correct Answer:elle sort,she goes out

      Q4.
      Match the French and English.

      Correct Answer:partir,to leave, leaving
      Correct Answer:tu pars,you leave
      Correct Answer:il part,he leaves
      Correct Answer:venir,to come, coming
      Correct Answer:tu viens,you come
      Correct Answer:il vient,he comes

      Q5.
      Write in French: 'I am coming back'.

      Correct Answer: Je reviens.

      Q6.
      Write in French: 'you (singular) are becoming'.

      Correct Answer: Tu deviens.

      6 Questions

      Q1.
      Which words are missing the [ail/aill] sound?

      mal_____de
      Correct answer: trav_____er
      Correct answer: dét_____
      anim_____
      Correct answer: méd_____e

      Q2.
      Which adverbs tell us where something happens?

      Correct answer: dehors
      tôt
      hier
      demain
      Correct answer: ici

      Q3.
      Match the French and English.

      Correct Answer:venir,to come, coming
      Correct Answer:revenir,to come back, coming back
      Correct Answer:devenir,to become, becoming
      Correct Answer:sortir,to go out, going out
      Correct Answer:partir,to leave, leaving
      Correct Answer:dormir,to sleep, sleeping

      Q4.
      Order the words to say: 'I often go out with my friends'.

      1 - je
      2 - sors
      3 - souvent
      4 - avec
      5 - mes
      6 - amis

      Q5.
      Write in French: 'he is leaving again'.

      Correct Answer: Il part encore.

      Q6.
      Write in French: 'you (singular) are sleeping today'.

      Correct Answer: Tu dors aujourd’hui.

      To help you plan your 8 French lesson on: When, where and how? Singular verbs like 'sortir', 'venir', adverb placement, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...