Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Fire at the zoo! Plural adjectives

      Lesson details

      Learning outcome

      I can confidently use masculine plural nouns and plural adjectives to describe a day in the life of a journalist.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. To make masculine nouns ending -eu/eau plural, add -x and change nouns ending -al/ail to -aux.
      2. To make most adjectives plural, add -s, which makes no difference to pronunciation, as 's' is a Silent Final Consonant.
      3. Masculine plural adjectives ending -eux don’t change, adjectives ending -al change to aux in the masculine form.
      4. The feminine versions of -euse adjectives are regular, just add -s, which is silent.
      5. Use grammatical context clues, familiar vocabulary and cognates to read longer French texts, including articles.

      Keywords

      • Adjective - word that gives information about a noun

      • Masculine form - form of an adjective that describes a boy, man or masculine noun

      Common misconception

      Add -s to all adjectives in the plural form.

      Most adjectives do need an 's' in the plural form, but there are exceptions. Masculine adjectives ending -eux don't change at all and those ending -al change to -aux in the plural form. The feminine plural versions of these adjectives are regular.

      Teacher tip

      For students to work at their own pace and not have to keep up with the animations, whilst still benefitting from the information-gap style task in C3, students could have a printout of the answer prompts.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following are 'nouns'?

      Correct answer: la forêt
      devenir
      Correct answer: la montagne
      emporter
      sortir

      Q2.
      Match the meaning

      Correct Answer:s'il te plait,please (informal)
      Correct Answer:voyager,to travel
      Correct Answer:proposer,to suggest
      Correct Answer:seul,alone

      Q3.
      Which of these words are plural?

      Correct answer: femmes
      femme
      article
      Correct answer: articles

      Q4.
      Put this sentence in order.

      1 - il y avait
      2 - un
      3 - chien
      4 - dans
      5 - le parc

      Q5.
      Which is the correct number to fill the gap, 'un' or 'deux'? J'ai chevaux.

      Correct Answer: deux, 2

      Q6.
      If you are talking to an adult, such as a teacher, what is the correct way to say 'please'?

      Correct Answer: s'il vous plait, s'il vous plaît

      5 Questions

      Q1.
      Match the French and the English.

      Correct Answer:feu,fire
      Correct Answer:hôpital,hospital
      Correct Answer:journal,newspaper
      Correct Answer:oiseau,bird

      Q2.
      Match the nouns with the most likely adjective

      Correct Answer:réseau,social
      Correct Answer:journaux,locaux
      Correct Answer:oiseaux,orientaux

      Q3.
      Which of these are correct plural forms?

      chevals
      Correct answer: choses
      Correct answer: chevaux
      feus
      Correct answer: feux

      Q4.
      What is the plural form of the masculine adjective 'heureux'?

      Correct Answer: heureux

      Q5.
      What is the feminine plural form of the adjective 'heureuse' ?

      Correct Answer: heureuses

      To help you plan your 8 French lesson on: Fire at the zoo! Plural adjectives, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...