Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can translate a postcard from Paris.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Revisiting key phonics, vocabulary and grammar helps to embed knowledge.
      2. Most adjectives come after the noun in French: 'un livre intéressant'.
      3. Some adjectives go before the noun. These adjectives refer to beauty, age, good/bad and size (BAGS): 'un vieux vélo'.
      4. When translating, read the sentences carefully to identify key vocabulary and grammatical structures before translating.

      Keywords

      • Pre-nominal adjective - a BAGS adjective (beauty, age, good/bad or size) that goes before the noun: 'un vieux vélo'

      • Post-nominal adjective - an adjective that goes after the noun: 'un livre intéressant'

      Common misconception

      When translating from French to English or vice versa, you simply translate word-for-word.

      Word order is often different in French and English. In many cases, we can't translate word-for-word and you may need to paraphrase.

      Teacher tip

      You may wish to research some of the Paris monuments in more detail with your class.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following monuments are in Paris?

      Correct answer: La Cathédrale Notre Dame
      Correct answer: La Tour Eiffel
      Le Palais Buckingham
      La Sagrada Familia
      Correct answer: Le Centre Pompidou

      Q2.
      Choose the correct description.

      An image in a quiz
      une rue calme
      un pont moderne
      Correct answer: une belle rue
      une nouvelle église
      une petite maison

      Q3.
      Which of the following words end in a silent letter?

      Correct answer: timide
      Correct answer: prix
      cheval
      jour
      hôtel

      Q4.
      Match the French and the English.

      Correct Answer:un pont,a bridge

      a bridge

      Correct Answer:un bâtiment,a building

      a building

      Correct Answer:une église,a church

      a church

      Correct Answer:vieux, vieille,old

      old

      Correct Answer:haut, haute,tall, high

      tall, high

      Correct Answer:bon, bonne,good

      good

      Q5.
      Order the words to say: 'We have a beautiful house'.

      1 - nous
      2 - avons
      3 - une
      4 - belle
      5 - maison

      Q6.
      Translate into French: 'I like to come to Paris.'

      Correct Answer: J'aime venir à Paris.

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following words do not end in a silent letter?

      Correct answer: parc
      semaine
      Paris
      Correct answer: radio
      histoire

      Q2.
      Choose the appropriate description.

      An image in a quiz
      un beau pont
      Correct answer: un vieille église
      un petit magasin
      un bateau gris
      un nouveau bâtiment

      Q3.
      Match the French and the English.

      Correct Answer:outside,dehors

      dehors

      Correct Answer:effort,l'effort

      l'effort

      Correct Answer:things,les choses

      les choses

      Correct Answer:lunch,le déjeuner

      le déjeuner

      Correct Answer:bad,mauvais

      mauvais

      Correct Answer:nice,sympa

      sympa

      Q4.
      Order the words to say: 'Paris is a beautiful, interesting city.'

      1 - Paris
      2 - est
      3 - une
      4 - belle
      5 - ville
      6 - intéressante

      Q5.
      Translate into English: 'J'aime les hauts bâtiments.'

      Correct Answer: I like tall buildings., I like high buildings., I like the tall buildings., I like the high buildings.

      Q6.
      Translate into French: 'I don't go to Paris.'

      Correct Answer: Je ne vais pas à Paris.
      Q2 Stoniko/Shutterstock.com

      To help you plan your 7 French lesson on: Paris, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...