Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Geneva: perfect tense intonation and 'est-ce' que questions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can form intonation and 'est-ce que' questions in the perfect tense to discuss past holiday activities.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The closed [o/ô] sound can be found in French words like 'hôpital' and 'photo'.
      2. Geneva is an important city in Switzerland and is the base for international organisations such as the Red Cross.
      3. You can form an intonation question in French by raising your voice at the end of a statement: 'Il a visité la ville ?'.
      4. Alternatively, you can add 'est-ce que' to the beginning of a statement: 'Est-ce qu'il a visité la ville ?'.

      Keywords

      • Closed [o/ô] - sound-symbol correspondence (SSC) like the ‘o’ in photo

      • Intonation - raising or lowering your voice at the end of a statement

      • Est-ce que - French questioning device

      Common misconception

      I need to translate the word 'did' when I form a question in French.

      To form a question in French, you can either raise your voice at the end of a statement to form an intonation question, or you can add 'est-ce que' at the beginning of a sentence. There is no French equivalent for 'did' in a question.

      Teacher tip

      This lesson is all about visiting Geneva, which is entirely French-speaking, and therefore you may wish to go into this in more detail with your students.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the French and English.

      Correct Answer:devoir,must, to have to
      Correct Answer:je dois,I must
      Correct Answer:tu doit,you must
      Correct Answer:elle doit,she must
      Correct Answer:il doit,he must

      Q2.
      Match the French and English.

      Correct Answer:vouloir,to want, wanting
      Correct Answer:je veux,I want
      Correct Answer:tu veux,you want
      Correct Answer:elle veut,she wants
      Correct Answer:il veut,he wants

      Q3.
      'J'ai français la semaine dernière.' Choose the correct missing word.

      parler
      parle
      parles
      Correct answer: parlé

      Q4.
      Order the words to say: 'My family went for a walk yesterday'.

      1 - ma
      2 - famille
      3 - a
      4 - fait
      5 - une
      6 - promenade
      7 - hier

      Q5.
      Write in English: 'Tu as trouvé le musée'.

      Correct Answer: You found the museum., You have found the museum.

      Q6.
      Write in French: 'I visited the town'.

      Correct Answer: J'ai visité la ville.

      6 Questions

      Q1.
      Which words in French include the closed [o/ô] sound?

      Correct answer: hospital
      fish
      Correct answer: word
      gift
      Correct answer: too

      Q2.
      Geneva is an important __________-speaking city in __________ and is the base for well-known international organisations such as the Red Cross and the World Health Organisation (WHO).

      French, France
      German, Switzerland
      Correct answer: French, Switzerland
      German, France
      French, Germany

      Q3.
      Match the French and English.

      Correct Answer:emporter,to take with, taking with
      Correct Answer:proposer,to suggest doing
      Correct Answer:voyager,to travel, travelling
      Correct Answer:traverser,to cross, crossing
      Correct Answer:visiter,to visit, visiting
      Correct Answer:chercher,to look for, looking for

      Q4.
      Match the French and English.

      Correct Answer:frontière (f),border
      Correct Answer:forêt (f),forest
      Correct Answer:montagne (f),mountain
      Correct Answer:vue (f),view
      Correct Answer:Suisse (f),Switzerland
      Correct Answer:Genève,Geneva

      Q5.
      Order the words to say: 'There was a bridge and a museum'.

      1 - il
      2 - y
      3 - avait
      4 - un pont
      5 - et
      6 - un musée

      Q6.
      ' tu as visité la ville ?' Complete the sentence to say 'Did you visit the town?'.

      Correct Answer: Est-ce que

      To help you plan your 8 French lesson on: Geneva: perfect tense intonation and 'est-ce' que questions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...