Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What others want or have to do: 'vouloir' and 'devoir' singular

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the modal verbs 'devoir' and 'vouloir' in the singular persons in the context of summer activities.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [tion] sounds like 'attention'
      2. To talk about what you have to, or want to do, use modal verbs: 'devoir' and 'vouloir'.
      3. 'Devoir' changes to 'dois' in the 2nd person singular. 'Vouloir' changes to 'veux' in the 2nd person singular.
      4. If modal verbs are followed by another verb it must be in the infinitive form.

      Keywords

      • [tion] - sound-symbol correspondence (SSC) pronounced as in 'attention'

      • Modal verbs - verb of necessity or possibility used with a 2nd verb in infinitive e.g. must, can, want

      • Devoir - modal verb meaning 'to have to, must'

      • Vouloir - modal verb meaning 'to want (to)'

      Common misconception

      You need to conjugate the verb following the modal verb.

      The second verb following the modal verb, must be in the infinitive form.

      Teacher tip

      This unit on summer activities offers extra opportunities to discuss any travelling students might have done in France and further research on places mentioned such as Parc Astérix.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the vocabulary in French and English.

      Correct Answer:devoir,to have to, having to
      Correct Answer:prendre,to take, taking
      Correct Answer:aller,to go, going
      Correct Answer:visiter,to visit, visiting
      Correct Answer:voyager,to travel, travelling
      Correct Answer:vouloir,to want to, wanting to

      Q2.
      Choose the correct preposition to complete the sentence 'I live in Paris.' 'J'habite __________ Paris.'

      en
      pour
      sur
      Correct answer: à
      dans

      Q3.
      Match the French and English adjectives.

      Correct Answer:nouveau,new (m)
      Correct Answer:nouvelle,new (f)
      Correct Answer:vieux,old (m)
      Correct Answer:vieille,old (f)
      Correct Answer:haut,high, tall
      Correct Answer:facile,easy

      Q4.
      What's the missing word in the sentence 'I don't understand'? 'Je ne comprends .

      Correct Answer: pas

      Q5.
      Put the French words in the correct order for the sentence, 'I have to show my ticket on the train'.

      1 - je
      2 - dois
      3 - montrer
      4 - mon
      5 - billet
      6 - dans
      7 - le train

      Q6.
      What's the French word for 'to ask'?

      Correct Answer: demander

      6 Questions

      Q1.
      Match the sound spelling correspondence to its key word.

      Correct Answer:[tion],attention
      Correct Answer:silent final consonant,dans
      Correct Answer:[e],je
      Correct Answer:[ch],chercher
      Correct Answer:{è/ê],tête
      Correct Answer:silent final e,timide

      Q2.
      Choose the missing word to go in the sentence 'Tu __________ trouver la réponse'. You have to find the answer.

      devoir
      Correct answer: dois
      doit
      veut
      veux

      Q3.
      Tick any phrases that could go in the gap in the sentence 'Je veux __________ aujourd'hui'.

      Correct answer: aller au cinéma
      fais les magasins
      reste à la maison
      sort
      Correct answer: dormir

      Q4.
      What's the feminine form of the adjective 'good' in French?

      Correct Answer: bonne

      Q5.
      Order the sentence 'You want to sleep but she wants to go out' in French.

      1 - tu
      2 - veux
      3 - sortir
      4 - mais
      5 - elle
      6 - veut
      7 - dormir

      Q6.
      What word is missing from the sentence 'She wants to go on holiday but she has to take the plane' 'Elle veut partir en vacances mais elle doit l'avion'.

      Correct Answer: prendre

      To help you plan your 7 French lesson on: What others want or have to do: 'vouloir' and 'devoir' singular, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...