Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Étudier à Paris : 'aller' + infinitive, future tense -er verbs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can discuss the opportunities for studying in France, using future structures to make plans and suggestions for the future.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. 'Aller' + infinitive describes what is going to happen; it tends to be used in more informal conversation and writing.
      2. The simple future expresses what will happen; it tends to be used in more formal contexts for predictions or promises.
      3. Most consonants at the end of words are silent, e.g. 'tu mangeras'.
      4. It is helpful to practise verb manipulation, e.g. 'jouer', 'je joue', 'je vais jouer', 'je jouerai'.

      Keywords

      • Aller + infinitive - 2-verb future structure meaning 'going to' + infinitive

      • Simple future - French 1-verb future tense meaning 'will' + verb

      Common misconception

      All -er verbs use the infinitive as the stem for the simple future tense.

      Some -er verbs require a small change to the stem before adding the correct simple future ending, for example 'acheter', 'compléter' and 'protéger'. For each verb, the first -e changes to -è.

      Teacher tip

      An alternative for task B2b is for students just to write the verbs in bold in the 'il' form instead of writing the entire text.

      Equipment

      Mini whiteboards and pens would be useful if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which words are nouns?

      plein
      Correct answer: sorte
      Correct answer: retour
      bienvenue !
      Correct answer: quart

      Q2.
      Match the parts of 'aller' with the subject pronouns.

      Correct Answer:je,vais

      vais

      Correct Answer:tu,vas

      vas

      Correct Answer:nous,allons

      allons

      Correct Answer:elle,va

      va

      Correct Answer:ils,vont

      vont

      Correct Answer:vous,allez

      allez

      Q3.
      Translate the missing piece in this sentence. 'Nous allons bientôt quitter le collège. school soon.

      Correct Answer: we are going to leave, we're going to leave

      Q4.
      What is the missing word in this 2-verb future sentence? Elles préparer le bac l'année prochaine.

      Correct Answer: vont

      Q5.
      Put the words in order to make a sentence.

      1 - nous
      2 - allons
      3 - passer
      4 - des
      5 - examens
      6 - en
      7 - juin

      Q6.
      If 'passer un examen' means to take an exam, what is the French for to pass an exam?

      Correct Answer: réussir un examen

      5 Questions

      Q1.
      Match the French and English vocabulary.

      Correct Answer:l'enseignement,education, teaching

      education, teaching

      Correct Answer:l'étude,study

      study

      Correct Answer:la bourse,grant

      grant

      Correct Answer:le bac,high school final exam

      high school final exam

      Correct Answer:prêt,ready

      ready

      Correct Answer:le niveau,level

      level

      Q2.
      When is 'aller + infinitive' commonly used to refer to the future?

      Correct answer: to describe planned events
      Correct answer: to talk about things that are going to happen in the near future
      to talk about possible future intentions
      when writing
      Correct answer: when speaking

      Q3.
      When is the simple future commonly used?

      Correct answer: when communicating in a formal way
      Correct answer: when writing
      to describe planned events
      Correct answer: to talk about possible future intentions

      Q4.
      Which verbs gain a grave accent to create the simple future stem?

      améliorer
      Correct answer: protéger
      étudier
      Correct answer: acheter
      Correct answer: compléter

      Q5.
      How should the simple future form of 'améliorer' be spelled in this sentence? 'Il les méthodes de production.

      Correct Answer: améliorera

      To help you plan your 10 French lesson on: Étudier à Paris : 'aller' + infinitive, future tense -er verbs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...