Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Mes études : 'aller' + infinitive, future tense singular -er verbs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use 'aller + infinitive' and the simple future of -er verbs to say what I or someone else will do in the context of studying.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [r] sounds like 'rue' and [a] sounds like 'animal'.
      2. Aller + infinitive is a 2-verb structure to express what is going to happen.
      3. The simple future in French is a 1-verb future tense meaning will + verb. It's 'simple' as it's formed with one word.
      4. We conjugate the future tense of -er verbs for je, tu, il/elle/on by adding the endings -ai, -as, -a to the infinitive.

      Keywords

      • Aller + infinitive - 2-verb future structure meaning 'going to + infinitive'

      • Simple future - French 1-verb future tense meaning 'will + verb'

      Common misconception

      When saying what you will do in French, a separate word is needed for 'will'.

      The simple future in French is a simple tense because it is made of one word. The idea of 'will' is created through the correct verb stem and ending. Most -er verbs use the infinitive as stem for the simple future.

      Teacher tip

      Task A3: Encourage students to develop their answers if they can. Explain how the model answers have been developed, even if only a little. This is good practice.

      Equipment

      Mini whitebaord and pen; pen and paper to make notes.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the parts of 'aller' in the present tense.

      Correct Answer:je,vais

      vais

      Correct Answer:tu,vas

      vas

      Correct Answer:il,va

      va

      Correct Answer:nous,allons

      allons

      Correct Answer:vous,allez

      allez

      Correct Answer:elles,vont

      vont

      Q2.
      Which verbs are infinitives?

      étudie
      Correct answer: chercher
      Correct answer: développer
      Correct answer: finir
      fais

      Q3.
      Write the missing verb in this sentence: 'J' faim' I am hungry.

      Correct Answer: ai

      Q4.
      What is the correct translation of 'vais' in this sentence? 'Je vais en ville chaque samedi.'

      am going
      Correct answer: go
      went
      am going to go

      Q5.
      What does this verb phrase mean in English? 'Nous allons étudier'.

      Correct Answer: We are going to study

      Q6.
      Put the words in order to make a sentence.

      1 - aujourd'hui,
      2 - mes
      3 - amis
      4 - vont
      5 - faire
      6 - une
      7 - promenade

      6 Questions

      Q1.
      Match the French and English vocabulary.

      Correct Answer:seconde,Year 11

      Year 11

      Correct Answer:l'enseignement,education, teaching

      education, teaching

      Correct Answer:le niveau,level

      level

      Correct Answer:la bourse,grant

      grant

      Correct Answer:l'échec,failure

      failure

      Correct Answer:mériter,to deserve, deserving

      to deserve, deserving

      Q2.
      Which words can follow 'je vais'?

      Correct answer: choisir
      fait
      travail
      Correct answer: travailler
      Correct answer: écouter

      Q3.
      What is the simple future stem for most -er verbs?

      Correct Answer: infinitive, the infinitive, its infinitive

      Q4.
      How many words are needed in French to write I will do?

      Correct answer: 2
      3
      4
      5

      Q5.
      Match the simple future verb ending with the subject pronouns.

      Correct Answer:je,-ai

      -ai

      Correct Answer:tu,-as

      -as

      Correct Answer:il, elle,-a

      -a

      Q6.
      Write the missing verb in this sentence: J' les langues au lycée, l'année prochaine. (I will study languages at high school next year).

      Correct Answer: étudierai

      To help you plan your 10 French lesson on: Mes études : 'aller' + infinitive, future tense singular -er verbs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...