Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Les événements culturels : 'aller' + infinitive, future tense plural -er verbs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand texts about key cultural events and equal rights in France and can recognise the use of future structures.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Use part of the verb 'aller' plus an infinitive to express going to do e.g. Elles vont visiter Paris.
      2. Conjugate the simple future of -er verbs for nous, vous, ils/elles by adding the endings -ons, -ez, -ont to infinitive.
      3. There are many popular cultural events in France each year, such as the 'marche des fiertés' in Paris.

      Keywords

      • Aller + infinitive - 2-verb structure meaning 'going to + infinitive'

      • Simple future - 1-verb future tense meaning 'will + verb'

      Common misconception

      When saying what you will do in French, a separate word is needed for 'will'.

      The simple future in French is a simple tense because it is made of one word. The idea of 'will' is created through the correct verb stem and ending. Most -er verbs use the infinitive as stem for the simple future.

      Teacher tip

      Task A1 has two options. Option 1 has greater challenge and is aimed at the majority of pupils. Option 2 offers greater support for those who may need this. Teachers may wish to search for a video of la Marche des Fiertés to show in class, to deepen awareness of this significant cultural event.

      Equipment

      Mini whiteboards and pens would be useful if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following words is NOT a verb?

      reconnaître
      disparaître
      Correct answer: manière
      harceler

      Q2.
      Which adjective has a separate masculine form?

      non-binaire
      transgenre
      contraire
      Correct answer: libre

      Q3.
      What does 'interdire' mean?

      to recognise
      to disappear
      Correct answer: to forbid
      to harass

      Q4.
      Choose the correct translation for 'worried?' (feminine)

      libre
      contraire
      Correct answer: inquiète
      transgenre

      Q5.
      Translate the following sentence into French: 'We are going to celebrate.'

      Correct Answer: Nous allons célébrer., On va célébrer.

      Q6.
      Complete the sentence using the simple future tense of the verb 'visiter': 'Ils ________ Paris l'année prochaine.' (They will visit Paris next year.)

      Correct Answer: visiteront, Visiteront

      5 Questions

      Q1.
      Which sentence correctly uses 'aller + infinitive' in the near future?

      Nous irons au cinéma.
      Correct answer: Nous allons aller au cinéma.
      Nous allions au cinéma.
      Nous sommes allés au cinéma.

      Q2.
      Complete the following sentence in the simple future: 'Ils ________ (manger) une baguette.'

      Correct Answer: mangeront, Mangeront

      Q3.
      Arrange the following words to create a sentence in the 'aller + infinitive' structure: 'visiter / vont / elles / Paris.'

      1 - Elles
      2 - vont
      3 - visiter
      4 - Paris

      Q4.
      Match the subject pronoun with the correct simple future verb ending for -er verbs.

      Correct Answer:Nous,-ons
      Correct Answer:Vous,-ez
      Correct Answer:Ils/Elles,-ont
      Correct Answer:Je,ai
      Correct Answer:Tu,as
      Correct Answer:Il/Elle,a

      Q5.
      What is the name of a popular cultural event in Paris that celebrates equal rights?

      Correct Answer: la marche des fiertés, La marche des fiertés

      To help you plan your 10 French lesson on: Les événements culturels : 'aller' + infinitive, future tense plural -er verbs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...