Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      On va fêter : extended writing and speaking, picture task

      Lesson details

      Learning outcome

      I can refer to future events both in formal writing and in informal speaking tasks and demonstrate my awareness of Francophone cultural events.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Use part of the verb 'aller' plus an infinitive to express going to do e.g. Elles vont visiter Paris.
      2. Conjugate the simple future of -er verbs by adding the correct ending to the infinitive.
      3. Use 'aller + infinitive' and the simple future to speak and write about planned visits to cultural events.
      4. Use PALM when describing a photo and BORDER when planning extended pieces of writing.

      Keywords

      • Aller + infinitive - 2-verb structure meaning 'going to + infinitive'

      • Simple future - 1-verb future tense meaning 'will + verb'

      Common misconception

      In the acronym PALM used to help structure a response to a picture, M for Mood only includes how people are feeling.

      In PALM, Mood can be both people's emotions and the surrounding conditions, such as weather, time of day.

      Teacher tip

      Teachers may wish to change the francophone festivals featured in the lesson for others that they can share personal experiences of if relevant.

      Equipment

      Mini whiteboards and pens would be useful if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the French and the English.

      Correct Answer:blond,blonde
      Correct Answer:chatain,brown
      Correct Answer:roux,red, ginger
      Correct Answer:mental,mental
      Correct Answer:partout,everywhere
      Correct Answer:ouvert,open

      Q2.
      Which of these verbs are in the infinitive form?

      Correct answer: comparer
      marchons
      participez
      Correct answer: sortir
      portes

      Q3.
      Match the part of 'aller' with the correct pronoun.

      Correct Answer:je,vais
      Correct Answer:tu,vas
      Correct Answer:elle,va
      Correct Answer:nous,allons
      Correct Answer:vous,allez
      Correct Answer:ils,vont

      Q4.
      Match the forms of 'avoir' with the correct pronoun.

      Correct Answer:je,ai
      Correct Answer:tu,as
      Correct Answer:on,a
      Correct Answer:nous,avons
      Correct Answer:vous,avez
      Correct Answer:ils,ont

      Q5.
      Fill in the gap in the sentence with the correct form the verb to play. Je vais dans le jardin.

      Correct Answer: jouer

      Q6.
      Complete the gap with the correct part of 'aller'. Elle regarder un film.

      Correct Answer: va

      5 Questions

      Q1.
      Match the French and the English.

      Correct Answer:compter,to count, counting
      Correct Answer:sauver,to save, saving
      Correct Answer:défi (m),challenge
      Correct Answer:instrument (m),instrument
      Correct Answer:divers,diverse, varied
      Correct Answer:ouvert,open

      Q2.
      What do we consider as M for 'mood' when using PALM to help us know what to include to describe a picture?

      Correct answer: feelings
      opinion
      Correct answer: surrounding conditions
      reason

      Q3.
      Which of these is in the simple future?

      Je regarde
      Je vais regarder
      Correct answer: Je regarderai

      Q4.
      What is the correct form the verb 'compter' to say 'we will count'? Nous ..

      Correct Answer: compterons

      Q5.
      What is 'he is going to walk' in French?

      Correct Answer: Il va marcher

      To help you plan your 10 French lesson on: On va fêter : extended writing and speaking, picture task, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...