Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Pourquoi voter ? Creating nouns by adding -teur or -ateur to the verb stem

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use my knowledge of word families to expand my range of language when discussing people and their actions.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [eu] is pronounced closed as in 'deux' and [eu/œu] is pronounced open as in 'cœur', and [r] is pronounced as in 'rue'.
      2. An agent noun is a noun describing a person or object doing the action of a verb.
      3. Agent nouns can be created by adding -eur or -ateur to the verb stem, e.g. 'consommer' - 'consommateur'.

      Keywords

      • Agent noun - a noun describing a person or object doing the action of a verb

      Common misconception

      All agent nouns are formed by adding either -eur or -ateur to the stem of the verb.

      Most agent nouns follow this rule but there are exceptions, for example 'éduquer' - 'to educate', becomes 'éducateur' - 'educator'. A stem change is needed here.

      Teacher tip

      Task C2 contains an initial slide with an example to support students in completing the listening task. The audio file is separate for this. The task itself is based on a single, longer text, from which all answers can be obtained.

      Equipment

      A mini whiteboard and pen, together with pen and paper for making notes, would be useful, if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Arrange the following words to create a grammatically correct sentence in French.

      1 - le
      2 - vote
      3 - est
      4 - important

      Q2.
      Match the word type

      Correct Answer:original,adjective

      adjective

      Correct Answer:comédie,noun

      noun

      Correct Answer:rapidement,adverb

      adverb

      Correct Answer:tourner,verb

      verb

      Q3.
      Which of the following is the correct stem of the verb présenter?

      Correct answer: présent
      présenter
      présentons
      présentera

      Q4.
      Write the noun form of the verb gérer. Use the pattern of adding -ion or -ation.

      Correct Answer: gestion

      Q5.
      Which of these is an adjective that can be formed from the verb stem profiter?

      profiter
      profitant
      Correct answer: profitable
      profité

      Q6.
      Put the words in the correct order to form a grammatically correct sentence:

      1 - il
      2 - ne
      3 - dit
      4 - que
      5 - la
      6 - vérité

      5 Questions

      Q1.
      Which of the following French words is an agent noun?

      discussion
      voter
      démocratie
      Correct answer: électeur

      Q2.
      The verb organiser (to organise) becomes organisateur (organiser). What suffix has been added to the verb stem to form this agent noun?

      Correct Answer: -ateur, ateur

      Q3.
      Match the French verb on the left with its corresponding agent noun on the right.

      Correct Answer:voter,voteur

      voteur

      Correct Answer:discuter,discuteur

      discuteur

      Correct Answer:élection,électeur

      électeur

      Correct Answer:offrir,offreur

      offreur

      Q4.
      Which of the following pairs shows a French verb and its agent noun where the stem changes slightly before adding -eur or -ateur?

      voter - voteur
      offrir - offreur
      organiser - organisateur
      Correct answer: nager - nageur

      Q5.
      Which of these verbs forms an agent noun without simply adding -eur or -ateur to the visible stem?

      noter- noteur
      Correct answer: gérer - gestionnaire
      présenter - présentateur
      défendre - défenseur

      To help you plan your 11 French lesson on: Pourquoi voter ? Creating nouns by adding -teur or -ateur to the verb stem, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...