Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Une équipe francophone : adjective agreement, making comparisons

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand descriptions of a Francophone sports team, recognising and applying knowledge of adjective agreements and comparisons.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. To make adjectives feminine add -e, change -x to -se, -el to -elle, -en to -enne, -f to -ve, -er to -ère, or no change.
      2. To form plural adjectives we add -s, unless the adjective ends in -x or -s. -al and -eau change to -aux and -eaux.
      3. To make comparisons in French we use 'plus ... que', 'moins ... que' and 'aussi ... que' with adjectives and adverbs.

      Keywords

      • Adjective - a word that gives information about a noun

      • Comparative - a form of adjective or adverb used to compare people, things or ideas

      Common misconception

      To make a comparative adjective in French, add the suffix -er to an adjective.

      Most comparatives are formed using 'plus ... que' (more ... than), 'moins ... que' (less ... than), and 'aussi ... que' (as ... as). The adjective to compare goes in the middle and agrees with gender and number of the noun being compared.

      Teacher tip

      Task A3 has two options. Option 1 is aimed at most students and Option 2 provides greater support for students who may require it.

      Equipment

      A mini whiteboard and pen, together with pen and paper for making notes, would be useful, if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'J'ai participé un match de football'. Choose the correct missing word.

      Correct answer: à
      de
      dans
      en
      par

      Q2.
      Match the French and English.

      Correct Answer:chocolat (m),chocolate

      chocolate

      Correct Answer:erreur (m),error, mistake

      error, mistake

      Correct Answer:frites (fpl),chips, fries

      chips, fries

      Correct Answer:légume (m),vegetable

      vegetable

      Correct Answer:poulet (m),chicken

      chicken

      Correct Answer:vitesse (f),speed

      speed

      Q3.
      Match the French and English.

      Correct Answer:compétence (f),skill

      skill

      Correct Answer:entrée (f),starter

      starter

      Correct Answer:nourriture (f),food

      food

      Correct Answer:règle (f),rule, ruler

      rule, ruler

      Correct Answer:piste (f),track, trail

      track, trail

      Correct Answer:valise (f),suitcase

      suitcase

      Q4.
      Order the words to say: 'He needs to do sport'.

      1 - il
      2 - a
      3 - besoin
      4 - de
      5 - faire
      6 - du
      7 - sport

      Q5.
      Write in English: 'je ne bois jamais de vin'.

      Correct Answer: I never drink wine.

      Q6.
      Write in French: 'the game was boring'.

      Correct Answer: Le jeu était ennuyeux.

      5 Questions

      Q1.
      Match the masculine adjective to the description of how to make it plural.

      Correct Answer:généreux,no change

      no change

      Correct Answer:régional,change to -aux

      change to -aux

      Correct Answer:nouveau,change to -eaux

      change to -eaux

      Q2.
      Match the masculine adjective to the description of how to make it feminine.

      Correct Answer:fort,add -e

      add -e

      Correct Answer:délicieux,change to -se

      change to -se

      Correct Answer:annuel,change to -elle

      change to -elle

      Correct Answer:quotidien,change to -enne

      change to -enne

      Correct Answer:créatif,change to -ve

      change to -ve

      Correct Answer:fier,change to to -ère

      change to to -ère

      Q3.
      'The cake is as delicious as the ice cream'. Choose the correct translation.

      Le gâteau est plus délicieux que la glace.
      Le gâteau est moins délicieux que la glace.
      Correct answer: Le gâteau est aussi délicieux que la glace.
      Le gâteau est délicieuxer que la glace.

      Q4.
      Order the words to say: 'the colleague is more hard-working than the team'.

      1 - le
      2 - collègue
      3 - est
      4 - plus
      5 - travailleur
      6 - que
      7 - l'équipe

      Q5.
      'The child is less strict than the woman'. - 'L'enfant '. Complete the translation in French.

      Correct Answer: est moins strict que la femme.

      To help you plan your 11 French lesson on: Une équipe francophone : adjective agreement, making comparisons, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...