Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Contrasting climates: Asia and Antarctica

      Lesson details

      Learning outcome

      I can apply my knowledge and skills to explain some of the geographical differences between Asia and Antarctica.

      Key learning points

      1. Antarctica and Asia have contrasting climates and are in different climate zones.
      2. Asia is the most populous continent on the planet whereas Antarctica has no permanent residents.
      3. Climate graphs can be used to investigate and compare different places.

      Keywords

      • Infer - To infer means to come to a conclusion using reasoning and evidence.

      • Climate - Climate is an average of weather conditions (e.g. rain, sun, wind) in a place taken over a long period of time (usually 30 years or more).

      • Temperature - Temperature is the degree of hotness or coldness of a place.

      • Climate zones - Climate zones are areas that have similar weather conditions and climate, e.g. the tropics.

      Common misconception

      Not fully appreciating the huge size and diversity of Asia and the variations in climate and climate zones.

      Use a globe/world map to highlight the size of the continent and the wide range of latitudes it covers.

      Teacher tip

      Learners could collaborate in groups for Task 1. The activity could be made less challenging by using a selection of the questions instead of the full set.

      Equipment

      Scissors (optional)

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which term is a measure of how hot or cold a place is?

      hours of sunshine
      rainfall
      Correct answer: temperature
      wind speed

      Q2.
      Which climate zone is the UK in?

      desert
      polar
      Correct answer: temperate
      tropical

      Q3.
      Lines of are imaginary lines on Earth showing position north or south of the Equator.

      Correct Answer: latitude

      Q4.
      Put the five main lines of latitude in order, from north to south.

      1 - Arctic Circle
      2 - Tropic of Cancer
      3 - Equator
      4 - Tropic of Capricorn
      5 - Antarctic Circle

      Q5.
      Solar energy comes from the .

      Correct Answer: sun, Sun

      Q6.
      Match these Asian countries to their capital cities.

      Correct Answer:Thailand,Bangkok
      Correct Answer:China,Beijing
      Correct Answer:Bangladesh,Dhaka
      Correct Answer:Yemen,Sanaa

      6 Questions

      Q1.
      Which climate zone(s) is Asia in?

      equatorial
      polar
      temperate
      Correct answer: all of the above

      Q2.
      A climate graph shows the amount of and the average temperature each month for a location.

      Correct Answer: rainfall, precipitation

      Q3.
      Which of these major lines of latitude does not pass through Asia?

      Arctic Circle
      Equator
      Tropic of Cancer
      Correct answer: Tropic of Capricorn

      Q4.
      The Sun’s energy is more concentrated near the and is spread out over a larger area near the poles.

      Correct Answer: Equator, equator

      Q5.
      Match each key term to the correct definition.

      Correct Answer:altitude,how high above sea level a place is
      Correct Answer:climate zone,an area where all places have similar average weather
      Correct Answer:latitude,how far north or south of the Equator a place is
      Correct Answer:longitude,how far east or west a place is from the Prime Meridian

      Q6.
      Which climate zone is Antarctica in?

      tropical
      temperate
      hot desert
      Correct answer: polar

      To help you plan your 6 geography lesson on: Contrasting climates: Asia and Antarctica, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...