Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Climate change and the forests

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how deforestation contributes to climate change and how climate change impacts forests.

      Key learning points

      1. Global temperatures are increasing because of climate change.
      2. Forests remove carbon dioxide from Earth's atmosphere and replace it with oxygen.
      3. Deforestation is a major contributor to climate change.
      4. Climate change can cause changes to species in a forest; the spread of pests and diseases and more and worse wildfires.

      Keywords

      • Greenhouse gases - gases in Earth’s atmosphere that trap heat

      • Carbon dioxide - one of the greenhouse gases in Earth's atmosphere that traps heat

      • Solar radiation - energy radiated from the sun via electromagnetic waves

      • Deforestation - the complete removal of trees

      • Decompose - to break down a substance into smaller parts

      Common misconception

      The greenhouse effect has a negative impact.

      The greenhouse effect is a natural process that is essential for life on Earth. Without it, our planet would be too cold to sustain most life forms.

      Teacher tip

      A homework task linked to this topic could involve students calculating their own carbon footprint using an online calculator.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is climate change?

      The change in seasons from winter to summer
      Correct answer: A long-term change in Earth's weather patterns
      A sudden change in the temperature on one day

      Q2.
      What is a greenhouse gas?

      Correct answer: Gases in Earth's atmosphere that trap heat
      Gases that attract solar radiation
      Gas that is stored in a greenhouse

      Q3.
      What does deciduous mean?

      A plant that keeps its leaves in winter
      Correct answer: A plant that looses its leaves in autumn and grows new ones in spring
      A way for plants to attract pollinators

      Q4.
      Humans contribute to climate change by ...

      Correct answer: burning fossil fuels
      planting trees
      noise pollution

      Q5.
      What is the name of the process by which plants transform carbon dioxide and water into glucose?

      Correct answer: photosynthesis
      evaporation
      biome

      Q6.
      What is deforestation?

      When trees are planted
      Correct answer: When trees are cut down
      The increase in global temperatures

      4 Questions

      Q1.
      gases are the name given to the gasses in Earth's atmosphere that trap heat.

      Correct Answer: Greenhouse

      Q2.
      Match the key terms.

      Correct Answer:The natural greenhouse effect,This means that Earth is warm enough for us to survive

      This means that Earth is warm enough for us to survive

      Correct Answer:The enhanced greenhouse effect,Too many greenhouse gases trap in too much heat in the atmosphere

      Too many greenhouse gases trap in too much heat in the atmosphere

      Correct Answer:Climate change,A long-term change in Earth's weather patterns

      A long-term change in Earth's weather patterns

      Correct Answer:Global warming, The heating of Earth's surface due to human activities

      The heating of Earth's surface due to human activities

      Q3.
      What human activities emit carbon dioxide?

      Correct answer: petrol in cars
      Correct answer: coal in power stations
      Correct answer: gas in a household boiler
      walking to school
      planting trees

      Q4.
      How does climate change affect forests?

      Correct answer: species changes
      Correct answer: more pests and diseases
      Correct answer: more and worse wildfires
      more coastal erosion
      overpopulation

      To help you plan your 7 geography lesson on: Climate change and the forests, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...