Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can say why wildfires occur and talk about the impact of the Siberian wildfires.

      Key learning points

      1. Wildfires are uncontrolled fires that spread fast through vegetation, e.g. forests, grasslands or shrublands.
      2. Wildfires have both natural and human causes.
      3. Climate change is making the conditions needed for wildfires to spread more likely.
      4. The carbon dioxide emitted from wildfires was a huge contribution to carbon emissions in 2022.
      5. The 2022 Siberian wildfires had devastating impacts on people and the environment.

      Keywords

      • Global warming - the increase in Earth's average temperature over a long period of time

      • Habitat - the natural home or environment of an animal, plant or other organism

      • Boreal forest - the world’s largest land biome, found in the northern hemisphere

      • Carbon sink - anything that absorbs and stores more carbon dioxide than it releases

      Common misconception

      Wildfires are all ignited naturally.

      Wildfires can be ignited by natural (e.g. lightning) or human causes (e.g. campfires).

      Teacher tip

      There is potential to relate this content to the increased wildfire risk in the UK. A HW research task to create a poster on "How to avoid accidental wildfires" could be beneficial.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is global warming?

      Correct answer: the increase in Earth's average temperature over a long period of time
      the decrease in Earth's average temperature over a long period of time
      changes in Earth's average temperature over a short period of time

      Q2.
      Siberia is located in the __________ hemisphere.

      Correct answer: Northern
      Southern
      Equator

      Q3.
      What could start a wildfire?

      Correct answer: lightning
      Correct answer: campfires
      Correct answer: dropped cigarettes
      crop irrigation

      Q4.
      Match the key term with its definition.

      Correct Answer:habitat,the natural home or environment of an animal, plant or other organism

      the natural home or environment of an animal, plant or other organism

      Correct Answer:boreal forest,the world’s largest land biome, found in the Northern hemisphere

      the world’s largest land biome, found in the Northern hemisphere

      Correct Answer:carbon sink,anything that absorbs more carbon dioxide than it releases

      anything that absorbs more carbon dioxide than it releases

      Q5.
      Match the term with its definition.

      Correct Answer:habitat,the natural home or environment of an animal, plant or other organism

      the natural home or environment of an animal, plant or other organism

      Correct Answer:ecosystem, an environment where plants and animals interact with each other

      an environment where plants and animals interact with each other

      Correct Answer:biome,the world’s 5 major communities of living things, e.g. deserts, forest

      the world’s 5 major communities of living things, e.g. deserts, forest

      Q6.
      __________ is emitted from wildfires and can contribute to global warming.

      Correct answer: Carbon dioxide
      Oxygen
      Hydrogen

      4 Questions

      Q1.
      Wildfires can be ignited by , not just natural causes.

      Correct Answer: humans, people

      Q2.
      Which things make wildfire worse?

      Correct answer: dry conditions
      wet conditions
      Correct answer: strong winds
      low wind

      Q3.
      Global is increasing the likelihood of wildfires.

      Correct Answer: warming

      Q4.
      The boreal forest is a biome in the Northern hemisphere, it covers areas of ...

      Correct answer: Canada
      Correct answer: Alaska
      Correct answer: Russia
      Scotland
      Australia

      To help you plan your 7 geography lesson on: The Siberian wildfires, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...