Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      People's use of the boreal forest

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how people live in the boreal forest, human activities there and the impact of these activities.

      Key learning points

      1. Communities such as the Saami live in parts of the boreal forest, they are traditionally reindeer herders.
      2. Traditional ways of life in the boreal forest are being threatened.
      3. Deforestation is rapidly reducing the size of boreal forests to make way for human activity.
      4. Deforestation has led to the fragmentation of the woodland caribou habitat.

      Keywords

      • Boreal forest - the world’s largest land biome, found in the Northern hemisphere

      • Indigenous - people who are the original inhabitants of a place, rather than people who moved from elsewhere

      • Rural - something to do with the countryside

      • Urban - something to do with a city or town

      • Migration - moving from one place to another with the intention of staying there

      Common misconception

      All Indigenous people have a traditional lifestyle.

      Indigenous people may have a traditional lifestyle, e.g. reindeer herders, or may have taken on less traditional lifestyles and/or migrated.

      Teacher tip

      There is the potential to set a research task as homework to investigate how a specific boreal forest is changing.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Name the world’s largest land biome, found in the Northern hemisphere.

      polar
      desert
      Correct answer: boreal forest
      tropical rainforest

      Q2.
      Name the keyword defined: people who are the original inhabitants of a place, rather than people who moved from elsewhere.

      Correct answer: Indigenous
      migrants
      rural to urban migrant
      urban to rural migrant

      Q3.
      What keyword is defined here: something to do with the countryside.

      Correct Answer: rural, Rural

      Q4.
      Which of the following are examples of urban areas?

      Correct answer: London - the capital city of the UK
      Correct answer: St. Petersburg - Russia's second largest city
      The New Forest - a national park in the UK
      Siberia - an area of Northeastern Russia where there is less than 1 person/km2

      Q5.
      Name the keyword defined: moving from one place to another for a long period or permanently.

      Correct Answer: migration, migrant, emigration, immigrant, immigration

      Q6.
      How is the climate changing due to human interference?

      Correct answer: warming
      cooling
      skipping back and forth from ice ages to warm periods
      staying the same

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following countries can the Saami be found in?

      An image in a quiz
      Denmark
      Estonia
      Correct answer: Russia
      Correct answer: Finland
      Correct answer: Sweden

      Q2.
      Traditional ways of life in the boreal forest, like those of the Saami are being threatened by ...

      Correct answer: commercial projects.
      Correct answer: climate change.
      migration to rural areas.
      Correct answer: migration to urban areas.
      community projects to promote Indigenous culture.

      Q3.
      Which of these threats to boreal forests are specifically due to energy production?

      Correct answer: mining for fossil fuels such as oil and natural gas
      Correct answer: construction of hydroelectric dam
      logging
      construction

      Q4.
      Deforestation has led to the fragmentation of the woodland that caribou live in. This has disrupted their routes and access to essential resources.

      Correct Answer: migration, Migration, migrating, Migrating
      Q1 Sprucecopse, CC0, via Wikimedia Commons

      To help you plan your 7 geography lesson on: People's use of the boreal forest, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...