Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what glaciers are, how they form and why they move.

      Key learning points

      1. Glaciers are large slow-moving rivers of ice.
      2. The frozen parts of our planet are collectively known as the cryosphere.
      3. Glaciers are made up of snow and ice that has been compressed over many years.
      4. Glaciers begin to move under the force of gravity.

      Keywords

      • Cryosphere - the frozen parts of our planet

      • Glacier - a huge accumulation of ice and snow that moves slowly over land down slope under the force of gravity

      • Gravity - the force by which a planet, or other large body, draws objects to its centre

      Common misconception

      Glaciers are made of salt water

      Glaciers are made of fresh water from snow and rain

      Teacher tip

      Use a GIS and use the term 'glacier' in the search to investigate parts of the world that are frozen.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      During which period were winters especially harsh and some rivers in Europe froze?

      Correct answer: Little Ice Age
      Current Warming Period
      Medieval Warm Period
      Industrial Revolution

      Q2.
      What is one reason why global cooling can occur?

      more sunlight reaching Earth
      an increase in the burning of fossil fuels
      more sunlight reaching Earth
      an increase in greenhouse gases
      Correct answer: volcanic eruptions releasing particles into the atmosphere

      Q3.
      What is a key effect of global warming on oceans?

      Correct answer: rising sea levels
      oceans becoming colder
      more ice forming in the Arctic
      a decrease in storm activity

      Q4.
      How did the ice sheets affect the land in the UK?

      They built mountains out of rock.
      They melted without changing the landscape.
      Correct answer: They carved valleys, lakes, and hills.
      They made the soil sandy and dry.

      Q5.
      What happened when the climate began to warm 19 000 years ago?

      The ice sheets grew larger.
      Sea levels dropped.
      Correct answer: The ice sheets melted, and sea levels rose.

      Q6.
      What happened to animal and plant life after the Ice Age?

      It completely disappeared from the UK.
      New species couldn’t grow because the land was too dry.
      Correct answer: New plant and animal life moved in as the climate warmed.

      4 Questions

      Q1.
      What percentage of Earth's land area is currently covered by glaciers?

      75%
      50%
      25%
      Correct answer: 10%

      Q2.
      Where is the Mer de Glace located?

      Correct answer: the French Alps
      the Andes Mountains
      the Rocky Mountains
      the Himalayas

      Q3.
      How long can it take for snow to turn into glacier ice?

      a few days
      Correct answer: centuries
      one winter season

      Q4.
      What role does meltwater play in glacier movement?

      Correct answer: It lubricates the base, helping the glacier to slide.
      It creates cracks that break the glacier apart.
      It evaporates, leaving the glacier dry.

      To help you plan your 9 geography lesson on: Glacier formation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...