Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Who does what and when? 'Wann?' and inversion

      Lesson details

      Learning outcome

      I can ask others what they do and when, and can recognise word order 2 in statements and questions.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. To ask an open question, we place a question word directly in front of the verb.
      2. The word order in open questions is similar to that of statements in word order 2, but a question word is at the start.
      3. To ask a closed question, swap the position of the subject and verb in a statement.
      4. Do not rely on word order to tell you if a sentence is a question or a statement. Intonation is important.
      5. Use 'wann?' to ask open questions about when things happen.

      Keywords

      • Open question - question starting with a wh- word that has more information in the answer than yes/no

      • Statement - a sentence that gives information

      • Word order 2 - (WO2) inverts the subject and verb in a sentence

      • Wann? - question word meaning 'when?'

      Common misconception

      Word order tells you if a sentence is a question or a statement.

      Use clues such as intonation and vocabulary meanings to help you decide if a sentence is a question or a statement, as the word order in questions is similar to word order 2.

      Teacher tip

      For Task C1, audio files are provided for the teacher's use on the media clips page. These could be used with students to check pronunciation and accuracy of their translations. Alternatively, use the audio as an opportunity for a dictation task.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Obst (nt),fruit
      Correct Answer:Uniform (f),uniform
      Correct Answer:Zimmer (nt),room
      Correct Answer:Geschenk (nt),present
      Correct Answer:Zug (m),train
      Correct Answer:nichts,nothing

      Q2.
      Which of these words are question words?

      dann
      Correct answer: warum
      danach
      Correct answer: wie
      Correct answer: wann

      Q3.
      Which is the correct order of words in a word order 1 sentence?

      verb - subject - noun - adverb
      Correct answer: subject - verb - adverb - noun
      subject - verb - noun - adverb
      adverb - noun - verb - subject
      adverb - verb - subject - noun

      Q4.
      Select the statements that are in word order 2.

      Ich trinke abends Wasser.
      Correct answer: Abends trinke ich Wasser.
      Trinkst du abends Wasser?
      Machst du nachmittags Hausaufgaben?
      Correct answer: Nachmittags mache ich Hausaufgaben.

      Q5.
      Translate the following sentence into English: 'Wann liest du?'

      Correct Answer: When are you reading?, When do you read?

      Q6.
      Translate the following sentence into German: 'She reads often.' Use word order 2.

      Correct Answer: Oft liest sie.

      6 Questions

      Q1.
      Which of these words contain a long [o] or [ö]?

      Correct answer: schön
      plötzlich
      Sonnenbrille (f)
      Correct answer: rot
      Correct answer: doof

      Q2.
      The word order in open questions is ...

      similar to statements in word order 1.
      Correct answer: similar to statements in word order 2.
      Correct answer: an example of inversion.
      the standard order of words in a German sentence.

      Q3.
      Which of the sentences below are questions?

      Du redest oft
      Correct answer: Redest du oft
      Correct answer: Wann redest du
      Abends redest du
      Du redest am Abend

      Q4.
      What is the term for the change in pitch when asking a question?

      inversion
      Correct answer: intonation
      stress
      statement
      adverb

      Q5.
      Translate the following sentence into English: 'Wann singst du?'

      Correct Answer: When do you sing?, When are you singing?

      Q6.
      Translate the following sentence into German: 'When do you ride a bike?'

      Correct Answer: Wann fährst du Rad?, Wann faehrst du Rad?

      To help you plan your 7 German lesson on: Who does what and when? 'Wann?' and inversion, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...