Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Classroom conversations: German alphabet

      Lesson details

      Learning outcome

      I can ask how to say or spell a word, and I can use the German alphabet to spell.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. 'Wie sagt man das?' means 'How do you say that?'.
      2. 'Wie schreibt man das?' means 'How do you write that?'.
      3. Knowing the German alphabet allows you to spell words out loud and write them down.

      Keywords

      • Wie? - how?

      • Wissen - irregular verb meaning 'to know' something

      • Weiß - 1st person singular of 'wissen', meaning '(I) know'

      Common misconception

      'J' is pronounced the same in both English and German.

      In German, 'j' is pronounced like 'yot' and sounds like the English 'y'. The German letter 'y' is called 'oopsilon'. It sounds like the German 'j' at the start of borrowed words, e.g., 'Yoga', but like a short ü 'oo' in others, e.g. 'das System'.

      Teacher tip

      Encourage learners to add some of the trickier alphabet sounds to their Wortschatz, e.g. J / V / W / Y as well as the additional four letters, Ä, Ö, Ü, ß.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which words contain the [ei] sound?

      Correct answer: frei
      Correct answer: drei
      die
      Correct answer: ein

      Q2.
      Match the German words below to the correct English translations.

      Correct Answer:rosarot,pink
      Correct Answer:blau,blue
      Correct Answer:gelb,yellow
      Correct Answer:rot,red

      Q3.
      True or false? You use 'nicht' with nouns.

      Correct Answer: False

      Q4.
      Which sentence means 'I am not a colour.'?

      Ich bin keine Flasche.
      Ich bin eine Farbe.
      Du bist keine Farbe.
      Correct answer: Ich bin keine Farbe.

      Q5.
      Match each subject below to its form of 'sein'.

      Correct Answer:du,bist
      Correct Answer:ich,bin
      Correct Answer:das,ist

      Q6.
      Put the words below in the correct order to make a question in German.

      1 - ist
      2 - das
      3 - klar

      6 Questions

      Q1.
      How many extra letters does the German alphabet have compared to the English alphabet?

      0
      1
      2
      3
      Correct answer: 4

      Q2.
      Match the German words or sentences below to the correct English translations.

      Correct Answer:Wie sagt man?,How do you say?
      Correct Answer:Wie schreibt man?,How do you write?
      Correct Answer:wissen,to know, knowing
      Correct Answer:Ich weiß nicht.,I don't know.
      Correct Answer:Ist das klar?,Is that clear?
      Correct Answer:Das ist nicht klar.,That is not clear.

      Q3.
      Match the German words or phrases below to the correct English translations.

      Correct Answer:der Tisch,table
      Correct Answer:ein Tisch,a table
      Correct Answer:kein Tisch,no, not a table
      Correct Answer:die Nummer,number
      Correct Answer:eine Nummer,a number
      Correct Answer:keine Nummer,no, not a number

      Q4.
      Match the German verbs below to the correct English translations.

      Correct Answer:sagt,says, tells
      Correct Answer:sagen,to say, to tell
      Correct Answer:ist,is
      Correct Answer:sein,to be, being
      Correct Answer:bist,are

      Q5.
      Wie sagt man 'but'?

      oder
      schwarz
      Correct answer: aber

      Q6.
      Wie sagt man 'goodbye' auf Deutsch?

      Correct Answer: Tschüs, Tschüss, 'Tschüs', Tschues, Tschuess

      To help you plan your 7 German lesson on: Classroom conversations: German alphabet, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...