Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Identifying things: ‘ist’, ‘sein’ and learning vocabulary

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify things using ‘was’, ‘ist’ and correct noun gender and use different strategies for learning vocabulary.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. 'Sein' means 'to be, being' and 'ist' means 'is'.
      2. When learning a noun, learn its gender and the correct word for 'the'.
      3. Regular revisiting helps you to learn your vocabulary.
      4. Learners can build their own repertoire (treasure trove) of vocabulary that is important to them.

      Keywords

      • Sein - to be, being

      • Ist - form of 'sein', meaning 'is'

      • Vocabulary - collection of words in a language

      • Gender - way to categorise all nouns as either feminine, masculine or neuter

      Common misconception

      Learning the gender of nouns is not important.

      It is important to learn the gender of nouns so that you can use them accurately in sentences.

      Teacher tip

      Acknowledge that there are other possible answers for Task A, 'Was ist die Ausnahme?'. Any answer that can be justified and makes sense is acceptable.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? German nouns always have a grammatical gender.

      Correct Answer: True

      Q2.
      Match these German nouns to their English meanings.

      Correct Answer:die Flasche,(the) bottle

      (the) bottle

      Correct Answer:der Gast,(the) guest

      (the) guest

      Correct Answer:der Tisch,(the) table

      (the) table

      Correct Answer:das Paar,(the) pair

      (the) pair

      Q3.
      Which word best fits in the gap in the following sentence? 'Mia __________ hallo.'

      sagen
      Correct answer: sagt
      ist
      was

      Q4.
      Is 'sagen' the long or short form of the verb?

      Correct Answer: Long, The long form, long form, the long

      Q5.
      What type of words are 'was' and 'wo'?

      Correct Answer: Question words, questions, question

      Q6.
      When do long vowel sounds occur in German?

      Correct answer: when followed by a single consonant
      Correct answer: when followed by an 'h'
      Correct answer: when there is a double vowel
      when followed by more than one consonant

      6 Questions

      Q1.
      True or false? 'Sein' and 'to' be' are irregular verbs?

      Correct Answer: True

      Q2.
      What does 'Wortschatz' mean?

      Correct Answer: Vocabulary , vocab

      Q3.
      Put these vocabulary learning steps in the correct order, from 1-6.

      1 - I have seen this word before.
      2 - I know what the word means.
      3 - I can read the word aloud.
      4 - I can spell the word correctly.
      5 - I can use the word in a sentence.
      6 - For nouns, I know the gender of the word and the correct word for 'the'.

      Q4.
      Match the German words below to their English meaning.

      Correct Answer:ist,is

      is

      Correct Answer:sein,to be, being

      to be, being

      Correct Answer:sagen,to say, saying

      to say, saying

      Correct Answer:sagt,says, is saying

      says, is saying

      Q5.
      Match each gender to the correct example word.

      Correct Answer:die,Tafel

      Tafel

      Correct Answer:das,Paar

      Paar

      Correct Answer:der,Tag

      Tag

      Q6.
      Complete the following sentence: 'Was __________ das?'.

      sein
      sagt
      Correct answer: ist

      To help you plan your 7 German lesson on: Identifying things: ‘ist’, ‘sein’ and learning vocabulary, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...