Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Activities at home: verb infinitives and singular persons

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recognise regular verbs in the infinitive and singular persons, use reference materials to identify unknown words, and translate accurately from German to English.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [ch] is a hard sound after a, o, u and au, and soft after other sounds.
      2. The infinitive form of a verb is found in the dictionary and usually ends in 'en'.
      3. Singular persons of regular (weak) verbs in the present tense can be recognised by the endings -e, -st or -t.

      Keywords

      • [ch] - pronounced soft as in 'ich' or hard as in 'Buch'

      • Infinitive - the dictionary form of a verb which gives its general meaning

      • Word order - the order of words in a sentence

      Common misconception

      Word order is the same in German and English.

      Word order is not always the same in German and English. Pay close attention to the position of different sentence parts (subject, verb, nouns, adverbs).

      Teacher tip

      Task A2 could be completed as a whole class oral activity to practise spelling in German and 'Wie schreibt man...?', or for a harder task, remove some more of the letters.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which words contain a hard [ch]?

      Correct answer: Buch
      Kirche
      sechzehn
      Correct answer: Nacht
      Correct answer: nochmal

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Herr (m),man
      Correct Answer:Ist das klar?,Is that clear?
      Correct Answer:im Unterricht,in lessons
      Correct Answer:in der Schule,in school
      Correct Answer:Tag (m),day
      Correct Answer:Was ist das?,What is that?

      Q3.
      Complete the missing verb: Ich in der Schule Deutsch. (lernen)

      Correct Answer: lerne

      Q4.
      Which comes first in a closed (yes/no) question?

      the subject
      Correct answer: the verb
      the noun, if there is one

      Q5.
      Which translations are correct for 'Du lernst jeden Tag Gitarre.' ?

      Correct answer: You learn guitar every day.
      You learn guitar sometimes.
      Correct answer: You are learning guitar every day.
      You are learning guitar sometimes.

      Q6.
      Translate into English: 'Sie hat keinen Lieblingsfilm.' Use the word 'no' in your answer.

      Correct Answer: She has no favourite film.

      6 Questions

      Q1.
      Which word is a verb?

      Antwort (f)
      einmal im Woche
      im Unterricht
      ich
      Correct answer: spiele

      Q2.
      How can you recognise an infinitive?

      Correct answer: infinitives usually end in '-en'
      infinitives usually end in '-e'
      infinitives usually end in '-st'

      Q3.
      When is [ch] soft?

      Correct answer: after [i] as in Kirche
      Correct answer: after [e] as in sechs
      after [o] as in kochen
      after [u] as in Buch
      after [a] as in machen

      Q4.
      Add the missing letter: 'Du spr chst Englisch und Deutsch'.

      Correct Answer: i

      Q5.
      Identify the verb: 'Der Herr wiederholt oft die Antwort.'

      Correct Answer: wiederholt

      Q6.
      Translate into English: 'Er kauft nie Bonbons'

      Correct Answer: He never buys sweets, He is never buying sweets

      To help you plan your 7 German lesson on: Activities at home: verb infinitives and singular persons, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...