Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Weltreligionen und ihre Feste: expanding vocabulary, describing photos

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand texts about different religions and festivals and I can describe a photo of a celebration using the present tense.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The acronym PALM is useful for describing photos. It stands for People, Action, Location, Mood.
      2. It is useful to add opinions to personalise photo descriptions.
      3. There is only one present tense in German. This is important to remember when describing what is happening in a photo.

      Keywords

      • Simple present - describes habitual events in the present: 'I do'

      • Present continuous - describes events happening right now: 'I am doing'

      Common misconception

      The present continuous in German is different to the simple present.

      The present continuous in German is the same as the simple present, so 'sie essen' means 'they eat' and 'they are eating'.

      Teacher tip

      Repeating speaking activities such as the photo description again immediately, one or more times, will help improve fluency and deepen knowledge.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Kirche (f),church
      Correct Answer:Weihnachten (nt),Christmas
      Correct Answer:Fest (nt),festival, celebration
      Correct Answer:feiern,to celebrate, celebrating
      Correct Answer:Stimmung (f),atmosphere
      Correct Answer:genießen,to enjoy, enjoying

      Q2.
      Which of these sentences include an opinion?

      Correct answer: Ich denke, dass sie glücklich sind.
      Correct answer: Ich glaube, dass sie zu Hause sind.
      Sie feiern Weihnachten.
      Es gibt einen Mann und eine Frau.
      Correct answer: Meiner Meinung nach sind sie in einer Großstadt.

      Q3.
      How do you say 'there is' or 'there are' in German?

      Correct Answer: es gibt

      Q4.
      Which of these English sentences are in the present continuous?

      Correct answer: I am thinking about school.
      He goes to church.
      They celebrate Easter.
      Correct answer: She is eating with friends.
      They learn German.

      Q5.
      Which translations of 'Die Familie feiert.' are correct?

      Correct answer: The family celebrates.
      The family celebrated.
      Correct answer: The family is celebrating.
      The family will celebrate.

      Q6.
      Translate the following sentence into German: 'They are eating.'

      Correct Answer: Sie essen.

      6 Questions

      Q1.
      Match the German and English vocabulary.

      Correct Answer:die Synagoge,synagogue
      Correct Answer:die Moschee,mosque
      Correct Answer:die Kirche,church
      Correct Answer:der Tempel,temple

      Q2.
      Match the followers of these religions to their holy buildings.

      Correct Answer:der Christ, die Christin,die Kirche
      Correct Answer:der Muslim, die Muslime,die Moschee
      Correct Answer:der Jude, die Jüdin,die Synagoge
      Correct Answer:der Hindu, die Hindu,der Tempel

      Q3.
      Eid al-Fitr ist ...

      eine wichtige Feier für Christen.
      Correct answer: eine wichtige Feier für Muslime.
      eine wichtige Feier für Hindus.
      eine wichtige Feier für Juden.

      Q4.
      Which of these adjectives are not considered positive?

      Correct answer: gemein
      großzügig
      hilfsbereit
      höflich
      Correct answer: eifersüchtig

      Q5.
      The acronym PALM, used for describing photos, stands for People, Action, Location and .

      Correct Answer: Mood

      Q6.
      Complete the following sentence to translate 'I believe that they are celebrating Christmas.' into German: 'Ich glaube, dass .'

      Correct Answer: sie Weihnachten feiern, sie Weihnachten feiern.

      To help you plan your 10 German lesson on: Weltreligionen und ihre Feste: expanding vocabulary, describing photos, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...