Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Das Ruhrgebiet: perfect tense irregular verbs, imperfect tense, 'früher'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can confidently use a range of verbs in the perfect and imperfect tenses, and apply this knowledge to listening, reading, and translation tasks with a historical context.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Form the perfect tense with ‘haben’ or ‘sein’, plus a past participle, placed at the end of the clause.
      2. The imperfect tense is a single-word past tense, using endings attached to the verb stem. It is mostly written.
      3. Strong verbs have irregular stems in the imperfect tense. The past participles of some verbs are also irregular.
      4. The imperfect tense forms ‘hatte’, ‘war’, and ‘es gab’ are often used in spoken as well as written German.
      5. Use ‘früher’ with a past tense to mean ‘in the past’ or ‘used to’.

      Keywords

      • Perfect tense - past tense formed using either ‘haben’ or ‘sein’ with a past participle, which goes to the end of the clause, e.g., 'ich habe das gemacht'

      • Imperfect tense - single-word past tense, used mainly to narrate past events in writing, e.g., 'ich machte'

      • Past participle - verb form that forms the perfect tense, together with 'haben' or 'sein', e.g., 'gemacht', 'gesehen'

      Common misconception

      The imperfect tense is only ever written.

      Whilst the imperfect tense is mainly used to narrate past events in written German, some forms are regularly used in spoken German, such as 'es gab', 'war' and 'hatte'.

      Teacher tip

      LC1 includes a large amount of Higher-tier grammar (irregular verb stems in the imperfect tense).

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these verbs are in the imperfect tense?

      Correct answer: dachte
      gedacht
      Correct answer: brachte
      gebracht
      Correct answer: nahm

      Q2.
      Which preposition is used with the verb 'schützen'?

      an
      auf
      für
      mit
      Correct answer: vor

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Landschaft (f),landscape, countryside

      landscape, countryside

      Correct Answer:Luft (f),air

      air

      Correct Answer:Mitarbeiter (m),employee, co-worker

      employee, co-worker

      Correct Answer:Natur (f),nature

      nature

      Correct Answer:Programm (nt),programme

      programme

      Correct Answer:Schwierigkeit (f),difficulty

      difficulty

      Q4.
      Match the German and English.

      Correct Answer:,ate

      ate

      Correct Answer:begann,began

      began

      Correct Answer:ging,went

      went

      Correct Answer:lag,lay

      lay

      Correct Answer:saß,sat

      sat

      Correct Answer:tat,did, put

      did, put

      Q5.
      Order the words to say: 'I sold a ticket for the Vienna Film Festival.'

      1 - ich
      2 - habe
      3 - eine
      4 - Karte
      5 - für
      6 - die Viennale
      7 - verkauft

      Q6.
      Write in German: 'We have played in the park.'

      Correct Answer: wir haben im Park gespielt, wir haben in dem Park gespielt

      4 Questions

      Q1.
      Which statements apply to the imperfect tense?

      Correct answer: It is used mainly in written German.
      It is used mainly in spoken German.
      Correct answer: It is a single-word past tense.
      It uses the present-tense form of ‘haben’ or ‘sein’, plus the past participle.
      Correct answer: It uses endings attached to the verb stem.

      Q2.
      Which verb does not have an irregular past participle?

      bringen
      denken
      nennen
      Correct answer: spielen
      wissen

      Q3.
      Order the words to say: 'There was lots of traffic in the past and it was loud.'

      1 - es gab
      2 - früher
      3 - viel
      4 - Verkehr
      5 - und
      6 - es war
      7 - laut

      Q4.
      Write in German, using the imperfect tense: 'I won the prize.'

      Correct Answer: ich gewann den Preis

      To help you plan your 10 German lesson on: Das Ruhrgebiet: perfect tense irregular verbs, imperfect tense, 'früher', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...