Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Frankfurter Buchmesse: uncountable quantifiers, abstract adjectival neuter nouns

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use 'viel' and 'wenig' with neuter adjectival nouns and complete a dictogloss task to reinforce my grammatical understanding.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. 'Viel' means ‘a lot’ or ‘much’. The opposite is 'wenig', which means ‘little’.
      2. Adjectival nouns, like adjectives, change according to gender, case and the article used with them.
      3. Following 'wenig' or 'viel', capitalise an adjective and add '-es' to turn it into a neuter adjectival noun.
      4. Use dictogloss tasks to reinforce your grammatical understanding in different contexts.

      Keywords

      • Adjectival noun - a type of noun that takes the same endings as adjectives

      • Viel - word meaning 'a lot', 'much', sometimes followed by a neuter adjectival noun

      • Wenig - word meaning 'little', often followed by a neuter adjectival noun

      Common misconception

      Adjectives don’t have capital letters in German, so to say ‘the green ones’ in German, no capital letter is needed.

      Whilst adjectives don't have capital letters, adjectival nouns always have capital letters; ‘die Grünen’ - 'the green ones'.

      Teacher tip

      Allow sufficient time between audio clips for students to complete Task A1. Task A3 could be adapted to be a written translation task, perhaps using mini-whiteboards.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'Es regnet, __________ bleibe ich zu Hause.' Choose the correct missing word.

      denn
      Correct answer: deshalb
      gerade
      sehr
      weil

      Q2.
      'Er gab __________ das Buch.' Choose the correct missing word.

      ich
      du
      mich
      dich
      Correct answer: mir

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:eng,close

      close

      Correct Answer:ermüdend,tiring

      tiring

      Correct Answer:geistig,mental, psychological

      mental, psychological

      Correct Answer:grün,green

      green

      Correct Answer:rein,pure

      pure

      Correct Answer:sicher,safe, secure, certain, certainly

      safe, secure, certain, certainly

      Q4.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Anfang (m),beginning

      beginning

      Correct Answer:Dichter (m),poet

      poet

      Correct Answer:Landschaft (f),landscape, countryside

      landscape, countryside

      Correct Answer:Schokolade (f),chocolate

      chocolate

      Correct Answer:Verkehr (m),traffic

      traffic

      Correct Answer:Kultur (f),culture

      culture

      Q5.
      Write in English: 'Es war sehr ruhig.'

      Correct Answer: it was very quiet

      Q6.
      Write in German: 'There is a lot to do.'

      Correct Answer: es gibt viel zu tun

      4 Questions

      Q1.
      Which phrase means 'the famous ones'?

      der Berühmte
      die Berühmte
      Correct answer: die Berühmten
      die berühmte
      die berühmten

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:schön,lovely

      lovely

      Correct Answer:das Schöne,the lovely thing

      the lovely thing

      Correct Answer:viel Schönes,a lot of lovely things

      a lot of lovely things

      Correct Answer:wenig Schönes,not much that's lovely

      not much that's lovely

      Q3.
      Write in German: 'lots of poems'.

      Correct Answer: viele Gedichte

      Q4.
      Write in German: 'We have little time.'

      Correct Answer: wir haben wenig Zeit

      To help you plan your 10 German lesson on: Frankfurter Buchmesse: uncountable quantifiers, abstract adjectival neuter nouns, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...