Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can assess the extent to which life changed for ordinary people in Norman England.

      Key learning points

      1. Many aspects of daily life remained the same for most people.
      2. Changes included new buildings, laws and people.
      3. Change did not proceed evenly across the entire country.
      4. People in the south had a different experience to those in the north.
      5. The wealthy had a different experience to the poor.

      Keywords

      • Feudal system - a system of landholding in which land is exchanged for service and loyalty

      • Built environment - the landscape created by buildings and infrastructure like roads and bridges

      • Romanesque - an architectural style based on features of ancient Roman buildings

      • Inequality - differences in wealth, opportunity or status in society; for example, between rich and poor people

      Common misconception

      William I introduced a whole new social system called the feudal system which was completely different from what came before.

      In fact, many of the features of what became known as the feudal system were already in place in Anglo-Saxon England. William took the opportunity to increase his control over society to enable the extraction of wealth; his successors built on this.

      Teacher tip

      To extend the final practice task, look through past papers with students to find questions about continuity and change and practise those that relate to comparisons of Anglo-Saxon and Norman life.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      If this is the definition, what is the word? Someone who uses land owned by someone else in return for rent or services.

      successor
      Forest law
      Correct answer: tenant
      livestock

      Q2.
      Complete the sentence: William and his increased the area classed as forest until a third of England was covered by Forest law.

      Correct Answer: successors, successor

      Q3.
      Which Norman king grew the area of forest to its largest extent?

      William I
      William II
      Henry I
      Stephen

      Q4.
      Match the words to their correct definitions.

      Correct Answer:venison,red deer, roe deer, fallow deer and wild boar

      red deer, roe deer, fallow deer and wild boar

      Correct Answer:vert,the trees and undergrowth

      the trees and undergrowth

      Q5.
      Which of the following rights allowed tenants to hunt rabbits, hares and other small animals?

      rights of ‘free venison'
      Correct answer: rights of ‘free warren’
      rights of ‘free vert’
      rights of ‘free burrow’

      Q6.
      What was 'the Charter of the Forest'?

      It gave exemptions to Forest law to members of the nobility.
      It extended the area of forest to one third of England.
      Correct answer: It re-established rights to access to royal forest for freemen.
      It gave exemptions to Forest law to members of the Church.

      6 Questions

      Q1.
      Which word describes a system of landholding in which land is exchanged for service and loyalty?

      Correct Answer: feudal system, feudalism

      Q2.
      Which word describes differences in wealth, opportunity or status in society?

      Correct Answer: inequality, inequalities

      Q3.
      Match the examples of Norman England to whether they show change or continuity from Anglo-Saxon England.

      Correct Answer:change,England’s built environment

      England’s built environment

      Correct Answer:continuity,farming practices and types of crops

      farming practices and types of crops

      Correct Answer:change,Forest law

      Forest law

      Correct Answer:continuity,village life

      village life

      Correct Answer:change,trade patterns

      trade patterns

      Correct Answer:continuity,occupations of craftspeople

      occupations of craftspeople

      Q4.
      How did the use of enslaved people change in Norman England?

      increased
      stayed the same
      Correct answer: decreased

      Q5.
      How did the Normans change the Church in England?

      rebuilt monasteries and cathedrals in the Gothic style
      Correct answer: built churches and cathedrals in the Romanesque style
      Correct answer: introduced Church reforms to bring the English Church more in line with Rome
      stopped following the pope as the head of the Church

      Q6.
      Which of the following caused significant regional differences in Norman England?

      Correct answer: the Harrying of the North
      the Harrying of the South
      the Harrying of the West
      the Harrying of the East

      To help you plan your 10 history lesson on: Daily life in Norman England, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...