Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Durham before the Norman Conquest

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the strategic importance of Northumbria and Durham and the significance of the uprising against Tostig in 1065.

      Key learning points

      1. Northumbria was important because it guarded the frontiers against Scottish and Danish (Viking) invaders.
      2. Northumbria was part of the Danelaw and had different laws and customs from southern England.
      3. Durham was important because it was a main town in Northumbria which could help deal with Scottish and Danish raids.
      4. Earl Tostig and Aethelwine, the bishop of Durham, were seen as southern outsiders and abused their powers.
      5. The 1065 uprising in Northumbria resulted in Tostig being exiled but Aethelwine remained the bishop of Durham.

      Keywords

      • Danelaw - an area of England which had been invaded and settled by Danes leading to different laws and customs from southern England.

      • Earl - a leading member of both Anglo-Saxon and Norman aristocracy, ruling an earldom on behalf of the king.

      • Uprising - an act of opposition, sometimes using violence, by many people in one area of a country against those who are in power

      Common misconception

      Northumbria was an Anglo-Saxon earldom that was fully integrated into the kingdom of England.

      Northumbria had a shifting northern border with Scotland and was part of the Danelaw and had different laws and customs from southern England.

      Teacher tip

      Create a map outlining the causes and events of the uprising. Have students place markers for key locations like Northumbria, Durham, Scotland, Scandinavia, discussing the strategic importance of each.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Put the following events in chronological order.

      1 - Cuthbert became Prior of Lindisfarne.
      2 - Cuthbert became Bishop of Hexham.
      3 - Cuthbert became Bishop of York.
      4 - Cuthbert became Bishop of Lindisfarne.

      Q2.
      Which word describes the remains of a holy person?

      Correct Answer: relics, relic

      Q3.
      What discovery confirmed people's view that Cuthbert was a saint?

      That he had helped people to become Christians.
      Correct answer: That his body hadn't decayed after 11 years in its coffin.
      That he had written many books about religion.
      That his body had been rescued from Viking attacks.

      Q4.
      What was significant about the Danish raid on Lindisfarne monastery in 793?

      It was the only time Vikings attacked a monastery.
      It was one of the least successful Viking attacks on Britain.
      Correct answer: It was one of the earliest Viking attacks on Britain.

      Q5.
      Whose relics were placed in Durham Cathedral by around 1020?

      Athelstan
      Correct answer: Bede
      Correct answer: Cuthbert
      Edward the Elder

      Q6.
      Who did the waliwerfolc believe was their protector?

      William de Warenne
      the Vikings
      the Venerable Bede
      Correct answer: St Cuthbert

      6 Questions

      Q1.
      What is the term for the area of England which had been invaded and settled by the Danes?

      Correct Answer: Danelaw, the Danelaw

      Q2.
      Why was Northumbria an important earldom?

      It protected England from invasion from Wales.
      It earned a lot of money from pilgrimage to Rome.
      Correct answer: It provided protection from Scottish invasions.

      Q3.
      Why did many people resent Tostig being given control of Northumbria?

      Correct answer: He was seen an as outsider.
      He was too friendly with Danes.
      He had been rude about Edward the Confessor's mother.

      Q4.
      What was the final event that triggered the uprising against Tostig?

      Tostig appointed Aethelwine as Bishop of Durham.
      Correct answer: Tostig's sister, Queen Edith, ordered a lord to be assassinated.
      Tostig did nothing when the Scots raided Northumbria.

      Q5.
      Who sent Harold Godwinson to negotiate with the rebels?

      Edmund Ironside
      Correct answer: Edward the Confessor
      Harold II
      William the Conqueror

      Q6.
      Put the following events in chronological order.

      1 - Tostig Godwinson was given the earldom of Northumbria.
      2 - Aethelwine became Bishop of Durham.
      3 - The Scots raided Northumbria but Tostig did not retaliate.
      4 - The uprising against Tostig began.

      To help you plan your 10 history lesson on: Durham before the Norman Conquest, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...