Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Direct action and the Civil Rights Movement

      Lesson details

      Learning outcome

      Explain the role and impact of direct action in the Civil Rights Movement.

      Key learning points

      1. Direct action was one of the methods used to challenge segregation.
      2. The Montgomery Bus Boycott challenged segregation on buses.
      3. Sit-ins and the Freedom Rides were organised to challenge segregation in the early 1960s.
      4. Direct action aimed to attract media attention.
      5. Publicity helped increase participation in protests and create more pressure for change.

      Keywords

      • Boycott - when groups of people refuse to use or buy certain products and services

      • Direct action - the use of demonstrations or protests to achieve a goal, rather than negotiation or legal action

      • Publicity - widespread notice or attention given to someone or something by the media

      • Enhance - to improve something

      Common misconception

      Civil rights campaigners avoided situations where they might be attacked by opponents.

      Attacks by opponents helped generate more publicity and sympathy for civil rights protests so risky situations were not avoided.

      Teacher tip

      At the end of the lesson, students could be asked to compare factors (i.e. direct action, legal action, media, government intervention) and discuss which was most effective for generating progress for the civil rights movement.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. rights are rights which every citizen in a country has.

      Correct Answer: Civil, civil

      Q2.
      What was Elizabeth Eckford part of?

      Board of Education of Topeka
      federal government
      Correct answer: Little Rock Nine
      US Supreme Court

      Q3.
      Who sent troops to support the Little Rock Nine in 1957?

      Governor Faubus of Arkansas
      Correct answer: President Eisenhower
      US Supreme Court

      Q4.
      Which two organisations consistently campaigned for improved African American civil rights in the early 20th century?

      Correct answer: church groups
      Correct answer: NAACP
      Congress
      Supreme Court

      Q5.
      What ruling was made in the Brown v. Board of Education case in 1954?

      all segregation was constitutional
      all segregation was unconstitutional
      school segregation was constitutional
      Correct answer: school segregation was unconstitutional

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - The NAACP was founded.
      2 - Brown v. Board of Education case
      3 - Little Rock Central High School desegregated.
      4 - Elizabeth Eckford was confronted by hostile crowds.
      5 - International media spread images of the Little Rock Nine.
      6 - Eisenhower sent federal troops into Arkansas.

      6 Questions

      Q1.
      What is it called when groups of people refuse to use or buy certain products and services?

      Correct Answer: boycott, a boycott, Boycott

      Q2.
      Identify the examples of direct action which were part of the Civil Rights Movement.

      Brown v. Board of Education of Topeka
      Correct answer: Montgomery Bus Boycott
      Correct answer: Greensboro sit-in
      Correct answer: Freedom Rides

      Q3.
      Martin Luther King Jr first became a widely recognised civil rights leader during which protest?

      Correct answer: Montgomery Bus Boycott
      Greensboro sit-in
      Freedom Rides

      Q4.
      Where did the Freedom Riders travel?

      Across the US North
      Correct answer: Across the US South
      Outside of the USA

      Q5.
      Identify the benefits of publicity for civil rights campaigners using direct action.

      It made opponents realise that they were wrong.
      Correct answer: It helped increase participation.
      Correct answer: It put pressure on the federal government to act.
      It forced the Supreme Court to outlaw more racist laws.

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Supreme Court ordered for transport facilities to be desegregated.
      2 - Freedom Rides were organised.
      3 - Freedom Rider bus was firebombed in Alabama.
      4 - Many Freedom Riders were jailed.
      5 - Outrage in the North and internationally grew.
      6 - Federal government acted to force desegregation.

      To help you plan your 11 history lesson on: Direct action and the Civil Rights Movement, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...